YRKESFISKARES BERÄTTELSER

Att vara ute på havet i flera dagar i sträck i alla sorters väder kräver ett stort mått av tapperhet och engagemang. Här berättar några kaptener om sina upplevelser som stolta yrkesfiskare. Läs om deras drömmar och ambitioner.

Möt Roy Olsen, Jeff Crain och Reed Rousar. Tre kaptener på tre olika fångstfartyg som fiskar Alaska pollock i Berings hav.

EN ANDRA FAMILJ

Du tillbringar dagar i sträck på havet, utan familj, vänner och de bekvämligheter du har hemma. Du arbetar under extrema förhållanden och upplever ibland det värsta tänkbara vädret. Dessutom utsätter du dig för stressiga situationer som skulle sätta den mentala styrkan på prov hos vem som helst.

Såhär är livet som yrkesfiskare, så det gäller att du kommer överens med dem du delar båten med.

Som tur är har Reed Rousar, kaptenen på F/V Seattle Enterprise, känt männen han jobbar med länge. "Jag har jobbat med killarna i tjugo år och vi är nästan som en familj. Det är en fantastisk miljö och vi tar hand om varandra."

 

 

BESÄTTNINGEN ÄR A OCH O

"Att ta hand om varandra är det viktigaste av allt i en yrkesfiskares liv. Inkomsten – till och med livet – är helt beroende av besättningens hängivenhet, stöd och omtanke.

Roy Olsen är kapten på trålaren F/V Pacific Viking. Han började som matros för 21 år sedan, blev efter det styrman innan han sedan blev kapten. Efter många år på havet vet Roy hur viktigt det är med en bra besättning som man fullständigt kan lita på. Hans budskap är enkelt men tydligt: ”Jag är ingenting utan min besättning. Utan dem skulle jag inte kunna göra det här.”

LOJAL MOT LIVET SOM YRKESFISKARE

Då du lyssnar till en yrkesfiskares berättelse kommer du att beröras av den starka känslan av lojalitet, mot livsstilen, mot kaptenen och mot besättningen, mot andra fiskare och mot företag som Trident Seafoods som har ett nätverk med flera båtar och som levererar Alaska pollock till Findus.

Jeff Crain är kapten på trålaren F/V Sovereignty. Han har varit yrkesfiskare i 35  år. ”Det finns mycket lojalitet”, säger han, ”Särskilt mot Trident och de andra fångstfartygen.”

 

 

LOJAL MOT YRKESFISKET

Den nivå av omtanke och beskydd yrkesfiskare visar varandra kan bara mätas med deras kärlek till havet de arbetar på och den fisk de fiskar.

”Jag tycker att vildfångad Alaska pollock är en av de finaste fiskarna du kan få”, säger Reed Rousar. ”Jag äter den varje dag på båten och mina barn älskar den – jag måste ta med mig en låda varje gång jag kommer hem.”