Fryst i fokus

På Findus, tillsammans med vårt moderbolag Nomad Foods, driver vi en ambitiös hållbarhetsagenda där vi vill öka kännedomen om de många fördelarna med frysta livsmedel – både för miljön och för hushållens vardag.

Ett av våra viktigaste fokusområden är att visa hur fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet i svenska hem. Genom att välja fryst kan du enkelt ta fram exakt det du behöver, när du behöver det – utan att något går till spillo.

Bra för plånboken och planeten

Höjda räntor och stigande matpriser har den senaste tiden pressat hushållens ekonomi, vilket har fått tydliga konsekvenser. Pris har ökat som den viktigaste faktorn när man ska välja mat vilket kan få negativa hållbarhetseffekter. I årets rapport fortsätter vi undersöka svenskarnas syn på fryst mat i förhållande till en mer hållbar vardag. Nytt för i år är att vi även har lagt extra fokus på  hur pengar spelar in i konsumenters beslut och val av måltider.


Våra rapporter

Läs våra rapporter nedan

Varför man bör välja fryst

Fryst mat bevarar näring och smak lika bra som färsk, ibland till och med bättre. Medan färska grönsaker tappar näring under lagring, bevaras vitaminerna bättre i frysen. Dessutom har fryst mat ett lägre pris och en längre hållbarhet. | Läs mer

Välj fryst och minska matsvinnet

Det finns flera anledningar till att svenskar slänger livsmedel. Findus frysta mat kan bidra till att minska matsvinn och spara på plånboken. | Läs mer

Bli svinnsmart

Enligt Livsmedelsverket slänger svenska hushåll cirka 15 kilo ätbar mat per person och år. Att äta mer fryst mat kan hjälpa till att minska matsvinnet eftersom du endast använder det du behöver och sparar resten i frysen till nästa gång. Hälften av svenskarna kan tänka sig köpa mer djupfryst mat som ett sätt att minska det egna matsvinnet.

 

 

 

Olika grader av innovation

Visste du att det går att spara energi genom att höja temperaturen i frysen? Detta utan att påverka produkternas smak, textur eller näringsinnehåll.

Vi på Findus har anslutit oss till branschkoalitionen The
Move to -15°C som undersöker om det går att ändra branschstandarden på temperatur för att förvara djupfryst mat, från dagens rekommendation om -18°C till -15°C grader.

Mer fisk på tallriken

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna 2023 bör vi äta en mer växtbaserad kost och mer fisk. Nära sju av tio vill äta mer fisk än vad man gör idag, men var tionde svensk tycker att fisk är för svårt att tillaga. Att tillaga Findus frysta fisk är inte svårt. Panerad fisk tillagar du bäst direkt från frysen in i ugnen. 
| Läs mer