Bra för plånboken och planeten
Höjda räntor och stigande matpriser har den senaste tiden pressat hushållens ekonomi, vilket har fått tydliga konsekvenser. Pris har ökat som den viktigaste faktorn när man ska välja mat vilket kan få negativa hållbarhetseffekter. I årets rapport fortsätter vi undersöka svenskarnas syn på fryst mat i förhållande till en mer hållbar vardag. Nytt för i år är att vi även har lagt extra fokus på hur pengar spelar in i konsumenters beslut och val av måltider.
Varför man bör välja fryst
Fryst mat bevarar näring och smak lika bra som färsk, ibland till och med bättre. Medan färska grönsaker tappar näring under lagring, bevaras vitaminerna bättre i frysen. Dessutom har fryst mat ett lägre pris och en längre hållbarhet. | Läs mer
Välj fryst och minska matsvinnet
Det finns flera anledningar till att svenskar slänger livsmedel. Findus frysta mat kan bidra till att minska matsvinn och spara på plånboken. | Läs mer
Bli svinnsmart
Enligt Livsmedelsverket slänger svenska hushåll cirka 15 kilo ätbar mat per person och år. Att äta mer fryst mat kan hjälpa till att minska matsvinnet eftersom du endast använder det du behöver och sparar resten i frysen till nästa gång. Hälften av svenskarna kan tänka sig köpa mer djupfryst mat som ett sätt att minska det egna matsvinnet.
Olika grader av innovation
Visste
du att det går att spara energi genom att höja temperaturen i frysen? Detta
utan att påverka produkternas smak, textur eller näringsinnehåll.
Vi på Findus
har anslutit oss till branschkoalitionen The Move
to -15°C som undersöker om det går att ändra branschstandarden på temperatur
för att förvara djupfryst mat, från dagens rekommendation om -18°C till -15°C
grader.
Mer fisk på tallriken
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna 2023 bör vi äta en mer växtbaserad kost och mer fisk. Nära sju av tio vill äta mer fisk än vad man gör idag, men var tionde svensk tycker att fisk är för svårt att tillaga. Att tillaga Findus frysta fisk är inte svårt. Panerad fisk tillagar du bäst direkt från frysen in i ugnen.
| Läs mer