Minska matsvinnet med fryst mat

Bra för plånboken och planeten

Findus har en omfattande hållbarhetsagenda där ett av våra viktigaste områden är arbetet med att minska matsvinn, både i vår verksamhet och genom att hjälpa och inspirera konsumenter att minska matsvinn hemma med fryst mat.   

Att producera mat kräver stora resurser så att reducera matsvinnet är därför viktigt för att minska matens klimatpåverkan i en mer hållbar framtid. Findus jobbar mot FNs hållbarhetsmål 12.3 och med att halvera matsvinn i vår verksamhet till 2030.  

Läs "Frysrapporten" här!

Varför man bör välja fryst

Fryst mat har lägre pris och tillagningstid, längre hållbarhet, bättre smak och näringsbevaring än färska/kylda varor. Läs mer om alla fördelar. | Läs mer

Välj fryst och minska matsvinnet

Det finns flera anledningar till att svenskar slänger livsmedel. Findus frysta mat kan bidra till att minska matsvinn och spara på plånboken. | Läs mer

Hållbar lösning i frysen

Genom att djupfrysa mat kan vi ta vara på färska råvaror när det är säsong. Det är som att stanna tiden efter skörd, bakning eller fångst. Nedbrytnings-processen pausas och näringsämnen bevaras på ett naturligt sätt utan onödiga tillsatser. Produktens hållbarhet förlängs och matsvinnet minskar då det underlättar för den som ska laga mat att bara ta fram så mycket som behövs från frysen, där och då. Genom att djupfrysa maten skapas även möjligheter till mindre koldioxidintensiva transportsätt.

 Vi på Findus menar att en del av lösningen ligger i frysen.   

Djupfryst mat - en tillgång
för svenska hushåll i en
mer hållbar framtid

Ökad kunskap & inspiration
är vägen framåt

Bli svinnsmart

The Everlasting Meal Cookbook ger inspirerande tips på hur du förvandlar de vanligaste resterna från kylen och frysen till härliga måltider.

Fisk är en bra proteinkälla

Fisk är en bra proteinkälla som är perfekt för en balanserad kost. Livsmedelsverket rekommenderar att äta miljömärkt fisk två till tre gånger i veckan och fryst panerad fisk är då ett bra alternativ för att variera fiskintaget. Testa att göra fish tacos med fiskpinnar till fredagsmyset nästa gång.
Laga mer djupfryst mat
och ta endast fram den mängd
du behöver ur frysen

Kenneth Nilsson
Innovationskock på Findus Norden

God middag på bara åtta minuter!  

Findus Green Cusine Vego Pytt är gjord efter samma goda recept som originalet Oxpytt, fast helt utan kött. Ta så mycket du behöver och tillaga i stekpanna med lite olja på medelvärme, och lämna resten i frysen till nästa gång. God lunch eller middag klar på bara åtta minuter.

En svensk wokikon

Findus frysta wokgrönsaker är en svensk klassiker som räddat vardagsmiddagar sedan 1969. Numera har wokikonen Wok Classic flera syskon med smaker från Thailand, Shanghai och Vietnam, samtliga med ny härlig förpackningsdesign. Prova en riktig vardagshjälte till nästa middag!