Hur fryst mat kan hjälpa planeten

Fryst mat minskar matsvinnet

Visste du att svenska hushåll slänger cirka 15 kilo ätbar mat per person och att det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester*? 

Fryst mat kan göra verklig skillnad för att minska dagens stora matsvinn. Med fryst mat kan du enkelt minska ditt matsvinn genom att portionshantera och endast ta fram den mängd du behöver från frysen och spara resten till ett senare tillfälle.

Genom att välja fryst kan du äta nyskördade grönsaker året om och njuta av goda grönsaker som skördats mitt i säsong då de är som mest mogna och fyllda av nyttiga näringsämnen och vitaminer. 

På samma sätt kan du njuta av nyfångad fisk året om med vår panerade fisk eller fisk filéer. Vår fisk fryses en kort stund efter fångst som gör att både smak och näringsämnen bibehålls, dessutom förlänger djupfrysningen hållbarheten och maten håller sig fräsch längre. 

Våra frysta produkter är ofta förberedda för dig och behöver tex inte skäras eller paneras, då vi redan gjort det jobbet åt dig, vilket både sparar tid och bidrar till att minska matsvinn under tillagning.

*Källa: Livsmedelsverket

Bra mat av hög kvalité - året runt  

Att frysa produkter är som att stanna tiden. Djupfrysning som konserveringsmetod gör att vår fisk och våra grönsaker håller sig fräscha och smakrika längre, så att du kan njuta av bra mat oavsett säsong. Fryst mat är dessutom lätt att laga, så den passar perfekt i dagens höga livstempo. Frysta grönsaker innehåller lika mycket näring som färska alternativ. Färska grönsaker förlorar sina vitaminer över tid, medan våra djupfrysta grönsaker bevarar vitaminer och mineraler. När vi djupfryser vår mat så behöver vi dessutom inte använda ytterligare konserveringsmedel. Klicka här att lära dig mer om fördelarna med fryst mat. 

Långsammare transporter innebär lägre utsläpp 

Vi djupfryser våra produkter direkt efter skörd, vilket gör att vi kan använda förhållandevis mindre koldioxidintensiva transportsätt. Vi använder fraktfartyg hellre än flygtransporter, vilket är mer miljövänligt. 

Laga bra mat klimatsmart! 

I en värld där vi sätter allt större fokus på att vara klimatsmarta ska det även vara lätt för dig att laga bra mat med liten klimatpåverkan. Vi på Findus klimatberäknar alla våra recept och märker upp alla som uppfyller våra krav på lågt klimatavtryck (CO2e-utsläpp) med vårt gröna löv för att du ska kunna göra ett aktivt val när du ska laga din middag. Läs mer om klimatberäknade recept