Dags att sätta smak på spenat – En inspirerande spenatguide

Spenat är bland det nyttigaste vi kan äta. Men det måste inte smaka likadant varje gång. Testa dig fram med nya spännande smaksättningar och variera dina maträtter med spenat, det finns något för alla. Vi på Findus ger dig våra bästa tips, det är hög tid att sätta smak på spenat!  

 

Ta spenaten till nya höjder med spännande smakförhöjare

Stuvad, hackad, i soppa, som en grönare lasagne eller nyttigare smoothie. Vi älskar spenat i alla dess former. Men vem har sagt att den måste smaka som den alltid har gjort? Det finns mängder av spännande smakvariationer på vår allra mest välmåendeframkallande grönsak. Bara fantasin sätter gränserna i köket!

Här bjuder vi på en samling smaksättare som garanterat får dig att vilja äta mer spenat! Använd spenat på ett nytt sätt och upptäck smakkombinationer som förnyar ditt sätt att tillaga mat med spenat och tar den till en ny nivå. Vi på Findus tipsar om några riktigt smarriga kombinationer, varför inte prova en redan ikväll! 

Bladspenat med soltorkad tomat och parmesan

Fräs soltorkade tomater i olivolja och tillsätt Findus bladspenat. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med grovt riven parmesan!

Spenat med soltorkade tomater och parmesan passar bra till kyckling eller lax.

 

Bladspenat choklad och gula russin

Fräs Findus bladspenat i smör, tillsätt gula russin och smaka av med salt. Riv över mörk choklad!

Spenat med smak av choklad och russin smakar väldigt gott till nötkött.

Bladspenat med ingefära och sesamolja

Fräs riven vitlök och riven färsk ingefära i olivolja. Tillsätt Findus bladspenat och smaksätt med sesamolja och japansk soya. Toppa med sesamfrön!

Spenat fräst i ingefära och sesamfrön passar perfekt till lax, vit fisk eller kyckling.

Bladspenat med lakrits och torkade tranbär

Fräs Findus bladspenat i olivolja och smaksätt med lakritspulver, citronsaft och salt. Toppa med torkade tranbär!

Spenat med smak av lakrits- och tranbär passar gott till viltfärsbiffar.

 

Stuvad spenat med dragon och pistagenötter

Fräs gul lök med färsk dragon i olivolja, tillsätt Findus stuvad spenat och lite vatten. Smaka av med vitvinsvinäger och salt. Toppa med hackade pistagenötter!

Spenat med smak av dragon och pistage är toppen till grillat nötkött.

Stuvad spenat med chili och kokos

Fräs finhackad röd chili, tillsätt Findus stuvad spenat med lite vatten och koka ihop. Smaka av med pressad saft, rivet skal av en lime och salt. Toppa med rostade kokosflakes!

Spenat med smak av chili och kokos gifter sig fint till lax, kyckling eller fläskkött.

Stuvad spenat med rosmarin och lingon

Värm Findus stuvad spenat och lite vatten. Smaksätt med hackad färsk rosmarin, salt och svartpeppar. Toppa med lingon, gärna rårörda!

Prova spenat med smak av rosmarin och lingon till lamm eller viltkött.

Stuvad spenat med spiskummin och mynta

Fräs mald spiskummin i olivolja. Tillsätt Findus stuvad spenat, lite vatten, limesaft och rivet limeskal. Smaka av med salt och toppa med hackad färsk mynta! 

Spenat med smak av spiskummin och mynta går fint ihop med vit fisk, lamm eller fläskkött

Stuvad spenat med valnötter och gorgonzolaost

Värm Findus stuvad spenat och lite vatten. Smaksätt med gorgonzolaost, honung och salt. Toppa med hackade valnötter!

Spenat med valnötter och gorgonzola är ett perfekt komplement till kyckling, fläskkött eller nötkött.

Findus spenat

Findus spenat skördas och fryses när den smakar som bäst, vilket gör att vi bibehåller både den goda smaken och kvaliteten. Fryst spenat är ett klimatsmart alternativ då det både minskar behovet av snabba transporter. Dessutom minskar matsvinnet avsevärt, eftersom du bara tar så mycket som du behöver åt gången och lägger tillbaka resten i frysen till nästa gång.

Spenat - gott & nyttigt

Spenat är inte bara gott, denna gröna bladväxt är dessutom full av nyttigheter. Spenat är en grön bladväxt, låg på kalorier, fettfri och fiberrik. Vanlig spenat innehåller endast 20 kcal per 100 g Förutom fördelarna ovan är spenat unik gällande hur pass många olika vitaminer och mineraler den innehåller i förhållande till sin lilla storlek.

Här kan du lära dig mer om spenat och dess hälsosamma innehåll >> 

Är fryst spenat lika bra som färsk?

Att frysa livsmedel är en naturlig konserveringsprocess – utan konserveringsmedel. Vitaminer och mineraler ”kapslas in” under frysningen. Fryst spenat är med andra ord ett bra alternativ till färsk sett ur näringssynpunkt. 

Vilka maträtter passar spenat till?

Stuvad, hackad, i soppa, lasagne eller smoothie. Vi älskar spenat i alla dess former!

Spenat är en otroligt mångsidig grönsak som passar till det mesta, såväl i goda sallader, som i pajer, soppor, eller till en god fiskrätt. Inspireras av oss på Findus för att hitta spännande smakkombinationer och recept med spenat.

Findus goda spenatsorter

Findus spenatsortiment i miljövänlig påse; bladspenat, hackad spenat big pack, hackad spenat samt stuvad spenat

Förhöj dina fiskrätter med spenat

Att använda spenat som tillbehör till fisk är inget nytt i sig, men du kan förstärka smakerna runt om för att ge spenaten och fisken en ytterligare skjuts med spännande kombinationer. Citron är en klassisk kombination till fisk som alltid funkar väldigt väl, testa även att lägga till en mer örtig smak på samma gång för att höja smakerna ytterligare. Ett annat alternativ är att köra all in på grönt och blanda spenat med ett luftigt mos gjort på ärter, mums.

Ännu fler inspirerande recept med spenat

Allt från krämiga kombinationer med riven parmesan, till den starka hettan av hackad chili, möjligheterna är många med spenat! Låt dig inspireras av allt du kan göra med denna härliga grönsak, och bjud på en fint komponerad rätt med smaksatt spenat.