Fantastiska majonnäs - en favorit genom tiderna

Majonnäs är en riktig höjdare att alltid ha hemma eftersom den passar till det mesta och går att variera i oändlighet. God som den är, men kan även smaksättas och användas som grund i såser. Rör ihop en egen krämig remouladsås till fiskpinnarna, eller gör en smakrik coleslaw till burgaren. Här tipsar vi om de bästa sätten att laga gott med majonnäs!

Vad är majonnäs?

Majonnäs är en så kallad emulsion mellan äggula och matolja som bildar en krämigt len blandning. Den smaksätts vanligtvis med senap och vinäger eller citron. För att blandningen ska bindas ihop blandas oljan i separat, långsamt under vispning.  Du kan även göra en veganskt majonnäs, 

Majonnäsen har en rad olika användningsområden inom matlagning, den är god och älskad som sig själv men utgör även basen i många såser som remouladsås, aioli och tartarsås.

Vad är remouladsås?

Remouladsås är en populär sås till bland annat stekt fisk eller kall rostbiff. Remouladsås består av majonnäs smaksatt med olika kryddor. Framförallt hackad ättiksgurka (alternativt bostongurka), kapris och färska kryddor som persilja och gräslök. Såsen kan även smaksättas med curry och dijonsenap.