Matinspiration från Mellanöstern och Nordafrika

Matglädje från Mellanöstern och Nordafrika

Vi på Findus har produkter som passar utmärkt i maträtter från världens många olika kök. På den här sidan har vi samlat recept från länder i Mellanöstern, som tillexempel Syrien, Somalia och Eritrea, och använt våra egna produkter vid tillagningen.

Hitta mängder av härliga recept med fantastiskt goda och färgstarka smaker, från Mellanöstern och Nordafrika. Varför inte t ex laga Mouloukhiah till middag ikväll, en spännande kycklinggryta från Syrien, fullproppad med härliga örter. Hämta inspiration och vidga dina vyer med nya och spännande smaker när du lagar mat!


Matkultur i Mellanöstern

Mellanöstern är känt för sin mycket smakfulla och aromatiska mat. Man använder kryddor som kummin, muskot och gurkmeja för att uppnå starka smaker som är unika för matlagningen i regionen.

Köket i Mellanöstern är varierat och ändras beroende på i vilket land du befinner dig. Det finns vissa rätter som är specifika för en region, men även en del rätter som är populära överallt i Mellanöstern, som till exempel falafel och plockrätter, även kallat meze.

Oliver och kikärter är ingredienser som används ofta i matlagning och även pitabröd är populära. Kyckling, nötkött och lamm är vanliga proteinval, och bitar av dessa serveras ofta som kebab tillsammans med grönsaker. Soppor och sidorätter gjorda med linser, bönor, paprika eller andra grönsaker serveras ofta med en huvudrätt.

Smak av Mellanöstern med falafel

Det är enkelt att laga mat inspirerad från Mellanöstern med goda och krispiga Green Cuisine falafel, en smakrik vegansk falafel tillagad med persilja och proteinrika kikärter.

Falafel har sitt ursprung i Mellanöstern och görs i huvudsak på kikärter, lök, färsk persilja eller korianderblad och kryddor. Man serverar ofta falafeln med en kall sås i ett tunnbröd, men även som plockmat på mezetallrikar.

Smårätter Meze

Meze är en mattradition runt hela Mellanöstern, i länderna kring Östra Medelhavet och i norra Afrika. Meze består av orientaliska smårätter som serveras tillsammans i en härlig blandning av sallader, röror, spett, grönsaker och sötsaker. Det är en stor och härlig buffé fylld med massor av kryddor och smaker! Vanliga rätter på mezebordet är falafel, hummus, tabbouleh, grönsaker och kycklingspett. Välj det du tycker är gott och satsa på en härlig mezebuffé till nästa fredagsmys!

Köket i Mellanöstern och Nordafrika är fullt av härliga ingredienser, kryddor och smaker. Här får du några tips på ingredienser som är bra att ha hemma.

 • Koriander

 • Vitlök

 • Gurkmeja

 • Kikärter

 • Oliver

 • Ingefära

 • Pitabröd eller tunnbröd

 • Linser

 • Ris

 • Sojabönor

 • Lax

Vad är Doro?

Doro Wat är en kycklinggryta som är en av de mest kända av alla afrikanska rätter, det är även nationalrätten i Etiopien. Du hittar den i alla etiopiska restauranger och nästan alla som är bekanta med afrikansk mat har hört talas om det.

Doro kommer från Etiopien och Eritrea och görs oftast med kyckling. Man kan även använda nötkött, lamm och en mängd olika grönsaker. Man tillsätter även kryddblandningar som berbere, som innehåller bland annat chili, vitlök och ingefära, samt niter kibbeh, som är ett kryddat smör.

Doro är ofta en mycket kryddstark rätt och serveras därför gärna tillsammans med ett bröd eller med ris.

Testa att laga Findus recept på Doro med kyckling eller linser, prova även att tillaga grytbasen med härligt aromatiskt smör.

Spännande recept till vardag och fest, med inspiration från Mellanöstern & Nordafrika

Prova dig fram bland våra smakrika recept, testa nya spännande smaker och hitta din och familjens nya favoriträtter!