Fördelar med fisk

Fisk är en utmärkt näringskälla som behövs för att hålla oss friska och här får du veta mer om varför fisk är så nyttigt.

Fisk är en utmärkt näringskälla som behövs för att hålla oss friskaoch med så många olika arter att välja mellan är det lätt att få i sig den rekommenderade mängden 2-3 gånger/vecka. Här får du veta mer om varför fisk är så nyttigt.

Fisk innehåller en stor mängd viktiga näringsämnen som gör det till en bra bas i en måltid. Vegetarianer och veganer behöver hitta andra källor till dessa viktiga näringsämnen.

En viktig proteinkälla

Fisk är en viktig proteinkälla. I genomsnitt innehåller fisk 19,5 g protein per 100 g, men det varierar mellan olika arter. Människans proteinbehov varierar från person till person beroende på bland annat kroppsvikt. Proteiner är viktiga för att kroppen ska kunna växa, läka och må bra. Till exempel proteiner främjar muskeltillväxt och hjälper till att bevara muskelmassa och normal benstomme. Det är särskilt viktigt att barn får i sig tillräckligt med protein, eftersom de behöver det för att kunna växa normalt och utveckla sin benstomme. En måltid som innehåller Findus fisk, våra svenska ärter och potatis är en väl balanserad måltid och en bra proteinkälla. Dessutom är våra fiskpinnar ett utmärkt sätt att lära barnen äta och tycka om fisk!

Fyll på ditt förråd med omega-3

Vilka näringsämnen fisk innehåller och hur mycket av varje beror på fisksorten. Omega-3 finns till exempel i fisk som torsk, lax och kolja och är en essentiell fettsyra. Essentiella näringsämnen är sådana som behövs i kosten, eftersom kroppen inte själv kan producera dem. Alla barn och vuxna i Europa bör se till att ha tillräckligt med omega-3 i sin kost. Prova vårt urval av goda fiskprodukter med massor av omega-3 för att maximera intaget av omega-3!

Nyttiga vitaminer och mineraler

Andra viktiga näringsämnen som förkommer i varierande mängder i våra fiskarter är selen, jod och D-vitamin. Selen behövs för att bibehålla immunsystemets och sköldkörtelns funktion och för att hålla hår och naglar friska, medan jod bidrar till normal tillväxt hos barn samt normal kognitiv hjärnfunktion och sköldkörtelfunktion. Jod och selen finns i våra torskfiskar

D-vitamin är den så kallade solskensvitaminen, eftersom den bildas i huden under påverkan av solsken under vissa perioder av året. D-vitaminbrist är dock ett allt vanligare problem i Europa. Eftersom D-vitamin har många viktiga funktioner i kroppen, som till exempel att upprätthålla muskelfunktionen och immunförsvaret och hålla skelett och tänder i gott skick, är det klokt att äta D-vitaminrik kost för att fylla på vitaminförrådet. Våra laxprodukter som till exempel laxfilé, är en bra D-vitaminkälla – varför inte prova dem redan i kväll?

Se hela vårt sortiment av fiskprodukter här.