Enkla tips för att få barn att älska grönsaker

 

Varför dina barn borde äta mer grönsaker

Att få barn att äta sina grönsaker kan vara en riktig mardröm. Det tar tid, kreativitet och en stor dos tålamod. Vi kanske inte vet säkert hur vi ska göra det, samtidigt som vi känner oss skyldiga varje kväll då vi inte lyckas. Men oroa dig inte; det är inte bara dina barn som kämpar med att äta sina grönsaker. Så ta ett djupt andetag och fortsätt läsa, för med dessa tips och recept kommer dina barn bli grönsaksälskare på noll tid!

Det är ingen nyhet att det är nyttigt att äta grönsaker och att det borde vara en essentiell del av vår kost, då de är fulla av en variation av olika näringsämnen. Dessa näringsämnen är essentiella för hälsan och vitaliteten för din familj, så att få barnen att njuta av att äta sina grönsaker är väldigt viktigt. Idealt så borde de äta ett brett utbud av olika grönsaker och frukter för att få alla näringsämnen de behöver.

Om du dock känner att det är svårt att få dem att testa nya grönsaker är det bättre att äta samma grönsaker än att de inte äter några alls. Om du inte vet var du ska börja, kika på våra kökstips och låt grönsakskriget upphöra.

5 kökstips för att göra det enklare

För en del föräldrar kan det vara en riktig utmaning att få sina barn att äta grönsaker, dock så finns det några tips och tricks att ta till för att lyckas. Det kommer sannolikt bli så att det är nödvändigt att testa olika metoder, om inte den första lyckas, men så småningom hittar du metoden som fungerar på just dina barn!

  • Ha bara en måltid. Att planera separata rätter för de vuxna och barnen i familjen kan bli både tröttsamt och tidskrävande. Utöver det, om vi serverar våra barn en annan rätt så ser de inte oss äta våra grönsaker, och det sätt som barn lär sig mest på är genom imitation! Visa för dem hur mycket du tycker om dina grönsaker och ta till vara på faktumet att de vill vara som du, genom att laga bara en måltid för hela familjen att njuta av.

  • Börja med söta varianter. Ärtor, morötter, sötpotatis och rödbetor, är några av de sötaste grönsakerna, vilket kan vara enklare att börja med. Anledningen till varför barn är mer villiga att äta frukt istället för grönsaker är på grund av smaken. Barn föredrar sötma framför bitterheten hos vissa grönsaker, så en bra idé är att först börja med söta varianter och sedan introducera nya sorter en i taget. Du kan försöka göra en sidorätt med dem när de vänjer sig vid smaken, och se vad som händer.

  • Var kreativ. För föräldrar som vill smyga in grönsakerna är mixern din bästa vän. Addera lite ärtor i ditt barns favoritsmoothie, mixa dem med pastasåsen, eller kamouflera dem i en pajdeg. Ni kommer alla att dra nytta av den extra smaken och näringsämnena medan ni äter era favoriträtter.

  • Satsa på dippsåser. Barn älskar att experimentera och leka med sina händer, så varför inte göra dippsåser av grönsaker för att uppmuntra dem till att prova nya grönsaker. Likväl som att använda ditt favoritbröd att dippa i, så kan du också göra morots- och gurkstavar, eller varför inte tomathalvor. Tallriken kommer bli mycket mer färgglad och lockande.

  • Allierade kökshjälpredor är tillåtna. Vad är dina barns favoritmat? Det kanske är smaken av ketchup eller den krämiga texturen av smält ost. Genom att använda lite av deras favoritsmaker i grönsaksrätten, kommer du förhoppningsvis kunna övertyga dem om att prova.

Idéer för att få dina barn att älska grönsaker

Dina barn är förmodligen mer villiga att äta en hamburgare med pommes frites eller en pizza, än rätter med lagade grönsaker. Att göra en grönsaksvariation av deras favoriträtter kan bli det ultimata tricket för att få dina barn att börja älska grönsaker.

Du kan till exempel testa dessa härliga torskburgare med morot och kål. Eller varför inte laga en smarrig pizza med ärtcrème till helgens fredagsmys.

Till dessert kan du göra en färgglad fruktsallad, eller varför inte addera små bitar av frukt i barnens yoghurt. Om du verkligen vill överraska dem, prova den här krämigt goda ärtcheesecaken med rostad kokos och dadlar. Njut av att se dina barn äta sina grönsaker på ett nytt och uppfinningsrikt sätt!