Fördelarna med frysta grönsaker

En hälsosam, balanserad och varierad kost bör innehålla mat från hela kostcirkeln i avvägda mängder. Grönsaker odlas och skördas efter säsong, vilket innebär att tillgången på grönsaker är begränsad vissa tider på året.  Findus frysta grönsaker är därför ett bra alternativ för att få i sig en hälsosam och balanserad kost året runt. Läs mer om hur vårt sortiment av frysta produkter enkelt ger dig tillgång till smakrika och näringsrika livsmedel av hög kvalitet.

Innehåller färska grönsaker mer näringsämnen än frysta?

Frysning är en naturlig konserveringsprocess – utan konserveringsmedel. Vitaminer och mineraler ”kapslas in” under frysningen, samtidigt som fetter, proteiner och kolhydrater förblir opåverkade. Frysta grönsaker är med andra ord ett bra alternativ till färska sett ur näringssynpunkt. 

Till skillnad från färska grönsaker där vitaminhalten sjunker under lagringstiden bevaras näringsämnena i Findus frysta grönsaker och frukter. Vitaminhalten i frysta frukter och grönsaker är i stort sett densamma som, och i vissa fall till och med bättre än, i de frysta motsvarigheterna. Mineralinnehållet i frysta frukter och grönsaker är i regel detsamma som i färska livsmedel. Tänk på att frysta frukter och grönsaker räknas in i de rekommenderade ”5 om dagen” för frukt och grönt! 


Varför köpa fryst mat?

Du kanske tänker på frysta produkter som en nödlösning, men fryst är det bästa alternativet till färskvaror. De är lika bra näringsmässigt, men har också många andra fördelar!

Om du och din familj vill äta nyttigt och balanserat rekommenderar vi att ni äter både frukt och grönt varje dag. Genom att frysa in frukt och grönsaker kan vi njuta av dem hela året oavsett var vi bor.

Färsk frukt och grönsaker kan dessutom ha legat på hyllan i många dagar innan du köper dem, och kanske blir de inte uppätna förrän efter ytterligare några dagar hemma hos dig. Utan konservering tappar färsk frukt och färska grönsaker gradvis sin fräschör och dessutom kan vitaminhalten minska. Med frysmetoden bibehålls kvaliteten. Det behövs inga konserveringsmedel och näringsämnena bevaras genom frysningen samtidigt som vitaminerna ”kapslas in”, från skörd till konsumtion.

Du lagar enkelt och lätt till Findus frysta grönsaksprodukter samtidigt som du bidrar till att minska matsvinnet. Det blir enklare att hålla koll på dina portioner – använd bara så mycket du behöver och lägg tillbaka resten i frysen. Du sparar också pengar när du slipper slänga överbliven mat. Matsvinnet minskar också tack våra välsmakande rätter med perfekt portionsstorlek för en. Prova gärna Findus goda Dagens färdiga rätter.