Fördelarna med att äta ärter

Som vuxen är du medveten om hur viktigt det är att äta frukt och grönt. Men vi vet hur svårt det kan vara för barn att förstå att det. Så vad gör du om ditt barn inte vill äta sina grönsaker, eller närmare bestämt ärter?

Här är våra 10 tips för att få dina barn att äta ärter och kickstarta en hälsosam vana för hela familjen.

 

Hur du får dina barn att äta ärter

När det kommer till att vara kräsen med mat eller att försöka få ditt barn till att äta ärter för första gången, så finns det ingen metod som passar alla. Det viktigaste är att uppmuntra nya grönsaker och inte ge upp. Att försöka och göra misstag är en del av att hjälpa ditt barn uppleva nya smaker och konsistenser och samtidigt lära ut hälsofördelarna av att äta ärter och andra näringsrika livsmedel.

                                                 

1. Introducera ny mat successivt
Variation är nyckeln till en hälsosam livsstil, men frukt och grönsaker (tillsammans med mycket annan mat) är nytt för barn. Om du vill börja introducera ärter för dem, så bör du introducera det successivt så att de blir vana med smaken och konsistensen.

Det är inte bara hur ofta du ska ge ditt barn ärter, utan också hur mycket. Börja smått och ge en liten portion, till exempel en halv ärta till att börja med. Sen kan du gradvis öka till fler och fler ärter så att ditt barn blir van vid att se dem på tallriken.

 

2. Var tålmodig
Undvik att kommentera vad och hur mycket ditt barn äter. Ju mer du tjatar på barnen att äta sina ärter, ju större risk är det att de struntar i det. Uppmuntra bra beteende och kom ihåg att det kan ta tid för ditt barn att bli van vid att äta ärter och andra grönsaker. Till och med en liten sked är ett framsteg så tvinga dem inte att äta upp allt.

 

3. Prova nya recept
Hur maten ser ut spelar en viktig roll i huruvida vi vill äta eller inte, så det är inte förvånande att ditt barn rynkar näsan åt en tallrik med saggiga grönsaker. Pröva nya recept som har fina färger och kombinera färgglada grönsaker för att uppmuntra dina barn till att äta dem.

På Findus har vi ett stort utbud av recept med ärter och vi tror att ditt barn kommer tycka att de är lika goda som vi gör. Från ärtglass till pizza med ärtcrème, det finns en god och färgglad rätt för alla i familjen att njuta av. Ta en titt på våra aptitretande ärtrecept för måltidsinspiration.


4. Gör måltiderna roliga 
Om du kämpar med att få dina barn att äta ärter, försök att göra måltiderna roliga så att de njuter av att sitta tillsammans med dig vid matbordet.

Oavsett om du leker en lek vid bordet eller skär upp maten i roliga former med hjälp av ärterna så uppmuntrar roliga måltider ditt barn att associera mat (och speciellt grönsaker) till en bra upplevelse. 

 

5. Var smart när du lagar mat
Om ditt barn vägrar att äta ärter, så är det dags att bli smart när du lagar mat.

Inkludera ärter i deras favoritpasta eller dölj dem i en efterrätt för att vara säker på att de får i sig sin portion av ärtor – utan att de ens vet om det! 


6. Servera på sidan av maten 
Ett annat bra sätt att få dina barn att äta ärter är att servera dem på sidan. Måltider som sprödbakad torsk med ärtmos och stuvad spenat är ett recept som kan få barn att äta ärter utan att det märks på tallriken.

7. Laga mat tillsammans 
Att laga mat tillsammans är inte bara mysigt utan det kan hjälpa till att få dina barn att äta ärter, speciellt när de har tillagat det själv.

När dina barn får hjälpa till i köket så ser de fram emot att äta maten som de själva har lagat. Pröva att laga vår enkla gnocchi med grönt ärt och örtsmör tillsammans, på så sätt blir ditt barn självsäker i köket och kommer att njuta av ärterna inom kort!


8. Soppor, smoothies, dipper och såser 
Det finns massvis med måltidsalternativ för att få ditt barn att äta ärter.

Du kan mixa, mosa eller göra puré av ärter för att uppmuntra ditt barn till att börja äta dem och det är också ett bra sätt för att få ditt barn att experimentera med olika konsistenser. Mosade ärter är ett alternativ till mackan istället för smör, eller att mixa ihop dem för att skapa ärthummus eller en smakrik ärtröra är bara några få idéer som du kan prova.


9. Vänta inte till middagstid 
Ärter är bra när som helst på dagen, så känn inte att fokus måste vara på middagen. Servera ärter som snacks under dagen så att ditt barn blir van vid den goda smaken och färgen.

10. Var en förebild
Ät ärter du också! Barn prövar oftast mat som de ser att du äter, precis som att de kopierar ditt beteende så lär de sig och kopierar matvanor. Så tänk noga på vad du förmedlar för matbeteende, så att dina barn lär sig att ärter är gott och nyttigt.

Hjälp ditt barn att förstå varför det är viktigt att äta grönsaker. Förklara vilka hälsofördelar exempelvis ärter har och att de är fulla med vitaminer och mineraler så som vitamin C, folsyra, vitamin B, järn och zink. Ärter har låg sockerhalt och högt fiberinnehåll, så genom att äta ärter till en måltid får du i dig massvis med hälsosamma och bra saker. 

Om du vill veta mer om varför grönsaker är bra, läs vår guide om varför grönsaker är en viktig del i en hälsosam livsstil och här kan du kolla om du äter den rekommenderade mängden grönsaker!