Spenat – full av nyttigheter

Spenat, med dess aromatiska smak, är en nyttig och mångsidig grönsak. På Findus brinner vi för spenat och vi vill gärna dela med oss av vår bredd på spenatrecept och produkter. Men vad är den hälsosamma hemligheten bakom den gröna bladväxten?

Vad innehåller spenat?

Spenat är en grön bladväxt, låg på kalorier, fettfri och fiberrik. Vanlig spenat innehåller endast 20 kcal per 100g vilket gör den till ett perfekt tillskott av dagligt grönsaksintag till vilken rätt du vill! Förutom fördelarna ovan är spenat unik gällande hur pass många olika vitaminer och mineraler den innehåller i förhållande till sin lilla storlek.

Vill du veta mer om hur mycket grönt du bör få i dig dagligen? Läs vår artikel här!

Vitaminerna i spenat

Spenat är en källa till tre viktiga vitaminer, nämligen vitamin A, folsyra och vitamin K.

Spenat är en rik källa till vitamin A. Vitamin A har en mängd viktiga funktioner för kroppens välmående: den viktigaste är bibehållandet av en god syn. Andra nyckelroller vitamin A har är att stärka immunförsvaret, förbättra huden och öka upptagningsförmågan av järn. Det sistnämnda, järn, finns det även mycket av i bönor och linser. Så, varför inte prova en pocherad torsk med citrondoftande spenat för att boosta ditt järnintag!

Folsyra är traditionellt associerad med kvinnors hälsa och graviditet. Förutom det är folsyra avgörande för kroppen på en mängd andra sätt. Liksom vitamin A är essentiell för ett starkt immunförsvar och järn som är viktigt för att motverka trötthet, är folsyra det som bidrar till aminosyrornas uppbyggnad. Därför behöver vi folsyra för att kunna producera protein och bygga muskler.

Spenat innehåller vitamin K. Detta vitamin har en enormt viktig roll för att vårt blod ska kunna koagulera. Det är orsaken till varför bebisar får vitamin K-injektioner. Små barn kan inte bygga upp vitaminerna i kroppen på egen hand. Vitamin K bidrar dessutom till att stärka vårt skelett, det räcker inte bara med kalcium för benhälsan! 

Mineralerna i spenat

Spenat är en viktig källa till kalcium. Kalcium är väl känt för att vara mineralen som huvudsakligen stärker och bibehåller styrkan i skelettet genom hela livet. Mineralen har dock även en fundamental roll i muskeltillväxt och för nervsystemet. Liksom vitamin K är kalcium viktig för blodkropparna och blodkoagulering. Dessutom är den viktig för en normal förbränning.

Men järnet då? Intressant nog är det vanliga antagandet att spenat inte innehåller så mycket järn. Oavsett om du är vegan, vegetarian eller bara försöker äta en mer växtbaserad diet, är det bäst att äta mycket bönor och linser, då de innehåller mest järn av de växtbaserade födoämnena. Självklart är spenat ett utmärkt komplement och bidrar med många nyttigheter, men spenat täcker inte upp hela ditt dagliga järnbehov.

Våga experimentera med hjälp av Findus olika spenatprodukter.

Eller testa några av våra supergoda och supernyttiga recept, t ex sprödbakad torsk med ärtmos och stuvad spenat.

Med Findus spenat kan du göra näringsrika och kreativa maträtter på ett kick!

Vill du lära dig mer om den näring och hälsofördelar grönsaker har generellt? Läs vår artikel här!