Säsongens vintergrönsaker

Ni som har egen trädgård vet att varje grönsak följer sin egen kalender, och är skördeklar och som bäst en viss månad. Vintern, från början av december, genom julhelgerna och de ljusare men kyliga dagarna i februari, har färre grönsaker att erbjuda än andra årstider men är ändå viktiga i trädgårdsodlarens kalender.

Här på Findus utnyttjar vi varje säsong till max och skördar våra grönsaker när de är på topp och fryser snabbt in dem. Fördelen med Findus grönsaker är att du när som helst på året kan köpa och äta dina favoritgrönsaker – med bevarat näringsinnehåll och hög kvalitet.

Läs mer om vårt sortiment av välsmakande frysta grönsaker här >>           

Här är några av höjdpunkterna bland vintergrönsakerna ...


Näringsämnen i brysselkål

Brysselkål är en riktig vintergrönsak som är populär i många länder just under jul- och nyårshelgen. Antingen älskar man eller avskyr den lite bittra smaken, men denna medlem i kålfamiljen är verkligen allsidig. Oavsett om brysselkålen serveras som en rätt i sig eller tillsammans med andra goda ingredienser bidrar den till att göra rätten nyttigare.

Brysselkål innehåller vitamin A som är viktigt för synen, men också för att immunsystemet och järnomsättningen ska fungera normalt.  Den är också rik på vitamin C som precis som vitamin A är viktigt för immunförsvaret, men i stället för att hjälpa till med järnomsättningen underlättar vitamin C järnupptaget. Detta gör brysselkål till ett utmärkt tillbehör till en järnrik huvudrätt, till exempel stekt kött. Vitamin C har också många andra centrala funktioner i kroppen, bland annat för nervsystemet och normal kollagenbildning. Kollagen är viktigt för vår ben- och broskutveckling och för tänderna och blodkärlen. Vi behöver med andra ord vitamin C för att hålla oss friska. Det sista betydelsefulla näringsämnet i brysselkål är folsyra som precis som vitamin C bidrar till att stärka immunförsvaret och motverka trötthet och utmattning.

Varför inte prova vår Findus brysselkål i några nya närande rätter?


Vad är det för speciellt med vilda svampar?

Svampar är underbara grönsaker som finns i säsong hela året, även på vintern! De sätter smak på risotton, pajen, stuvningen och varma sallader, och är dessutom nyttiga. De är kalorisnåla och passar därför bra att dryga ut rätter med. De är också fett-, salt- och sockerfria. Däremot innehåller visserligen lite protein och fibrer, men den verkliga fördelen är mineralerna som är en bra järn- och kaliumkälla.

Järn har många viktiga roller i kroppen och järnbrist är en av de vanligaste mineralbristerna i världen. Järn behövs för att bilda röda blodkroppar och hemoglobin, transportera runt syret i kroppen och har även betydelse för celldelningen. Järn är också kopplat till hjärnan – det bidrar till normal kognitiv utveckling hos barn och normala kognitiva funktioner hos vuxna – och till immunsystemet.  Kaliumets roll är att hålla blodtrycket på normal nivå. Det fyller också en viktig uppgift i nervsystemet och muskelfunktionen.

Prova vårt läckra recept med kolja, svamp och grönkål.


Oavsett årstid är variation nyckeln

Kom ihåg att mängden vitaminer och mineraler varierar mellan olika grönsaker. Det är därför som det rekommenderas att vi äter flera olika sorters grönsaker – mer variation innebär att vi får i oss ett bredare urval av olika vitaminer och mineraler! Frysta grönsaker är lika näringsrika som färska. Bunkra gärna upp med ett urval av Findus grönsaker idag och skapa din egen trädgårdstäppa med grönsaker i frysen som varar året runt.