Dela
Dela detta recept

Ärter med Wallenbergare

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4

Wallenbergare är en favorit hos många. Rätten ska såklart serveras med potatismos och ärter. En wallenbergare är en pannbiff där färsen består av finmalet kalvkött. Övriga ingredienser är bland annat grädde, äggulor, salt, peppar och färskt ströbröd. Så gott! De här gyllenbruna Wallenbergarna serverade tillsammans med våra svenska Ebba-ärter kokta i mineralvatten, smör och finhackad schalottenlök finns det inte mycket som slår. Till Wallenbergaren serverar vi ett gott hemlagat potatismos. En fantastik matupplevelse!

Detta recept är klimatberäknat men ligger lite högre än de gränsvärden vi har satt upp för att platsa i våra Bra, Bättre eller Bäst-kategorier. Klicka på symbolen för att komma vidare och läsa mer om hur vi klimatberäknar våra recept.

Findus symbol för klimatberäknade recept


'
Förberedelsetid
'
Tillagningstid
4
Antal portioner

Ingredienser

  • Färsbiffar:
  • 500 g Finmald kalvfärs
  • 4 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • Salt och vitpeppar från kvarn
  • 5 Skivor ljust bröd
  • Smör och olja till stekning
  • Ärter:
  • 250 g Ärter
  • 3/4 dl Mineralvatten
  • 1 msk olivolja och smör till stekning
  • 1 schalottenlök
  • Salt, svartpeppar från kvarn
  • 1 nypa socker
  • Potatismos:
  • 500 g potatisar
  • 25 g olivolja och smör till stekning
  • 1,5 dl grädde
  • Salt, vitpeppar från kvarn
  • Till servering:
  • 100 g Smält skirat smör
  • Rårörda lingon

Förberedelser

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.

  2. Mixa färsen med salt och peppar i matberedare 10–20 sek.

  3. Häll över i en bunke och blanda ner äggulorna och 2 dl grädde, lite i taget.

  4. Se till att ingredienserna till färsen är ordentligt kalla, annars kan färsen spricka.

  5. Vispa 2 dl grädde lätt till mjuka toppar.

  6. Vänd ner grädden i färsen och låt blandningen stå i kylen en stund så blir wallenbergarna lättare att forma.

  7. Pulsa det vita brödet i en mixer till smulor och häll upp dem på en tallrik.

  8. Forma med våta händer fyra biffar av färsen och vänd dem i brödsmulorna.

  9. Stek wallenbergarna 6–7 minuter på varje sida i smör och olja tills de är gyllenbruna.

  10. Pressa den nykokta, varma potatisen i en ny kastrull.

  11. Tillsätt mjölk och smör och vispa runt tills du har en len potatispuré. Smaksätt med salt och peppar.

  12. Lägg på locket och håll purén varm.

  13. Koka upp mineralvatten och smör i en kastrull, smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.

  14. Tillsätt ärtor och finhackad schalottenlök.

  15. Häll av spadet efter 1–1 ½ minut. Servera direkt.

Taggar

Middag
Dela
Dela detta recept