Dela

Citrongrillad lax med ärt-tahini och squash

Citrongrillad lax med ärt-tahini och squash
Antal portioner
4

Ingredienser

  • 1 förpackning Lax Naturell
    Lax Naturell
  • 2 st citroner
  • 1 knippe färsk timjan
  • 2 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt och peppar
  • Squash-sallad:
  • 1 st grön squash
  • 1 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • Ärt-tahini:
  • 3 dl Svenska ärter
    Svenska ärter
  • 3 msk citronsaft
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl rostade sesamfrön
  • 1 paket Persilja
    Persilja
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • ½ tsk salt och några stänk tabasco

Förberedelser

  1. Tina fisken och torka av på hushållspapper
  2. Skär citronen i tjocka skivor( ca 2-3 skivor per portion). Gnid in fisken med olivolja, hackad vitlök samt salt och peppar. Lägg 2-3 skivor citron tätt ihop som ett underlag och placera fisken ovanpå, smaksätt med färsk timjan
  3. Fisken grillas alltså på citronskivorna utan att vändas och får ge smak och skydd åt fisken på grillen. Fisken grillas alltså på citronskivorna utan att vändas och får ge smak och skydd åt fisken på grillen
  4. Grillad citron blir lite sötare när den har grillats och blivit karamelliserad
  5. Grilla laxen i ca 6-8 minuter med stängt lock och öppet spjäll i en klotgrill (innertemperatur bör vara ca 48ºC grader)
  6. Squash-sallad
    Strimla squashen i tunna band på en grönsaksmandolin eller med en potatisskalare, lägg i en skål och strö över en nypa salt och ringla över olivolja

  7. Ärt-tahini
    Mixa ingredienserna till en slät sås med en stavmixer, smaksätt med salt och tabasco