Dela
Dela detta recept

Citrongrillad lax med ärt-tahini och squash

Citrongrillad lax med ärt-tahini och squash
Antal portioner
4

Ännu ett härligt recept fyllt av sommarens smaker. Citrongrillad lax med ärt-tahini passar perfekt på vilken sommarbuffé som helst.

Klimatberäknade recept symbol 1,5 - 2,4 kg CO2 med text

 

 

4
Antal portioner

Ingredienser

  • 1 förpackning Lax Naturell
    Lax Naturell
  • 2 st citroner
  • 1 knippe färsk timjan
  • 2 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt och peppar
  • Squash-sallad:
  • 1 st grön squash
  • 1 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • Ärt-tahini:
  • 3 dl Ärter
    Svenska arter
  • 3 msk citronsaft
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 dl rostade sesamfrön
  • 1 paket Persilja
    Persilja
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • ½ tsk salt och några stänk tabasco

Förberedelser

  1. Tina fisken och torka av på hushållspapper
  2. Skär citronen i tjocka skivor( ca 2-3 skivor per portion). Gnid in fisken med olivolja, hackad vitlök samt salt och peppar. Lägg 2-3 skivor citron tätt ihop som ett underlag och placera fisken ovanpå, smaksätt med färsk timjan
  3. Fisken grillas alltså på citronskivorna utan att vändas - citronskivorna ger smak och skydd åt fisken på grillen
  4. Grillad citron blir lite sötare när den har grillats och blivit karamelliserad
  5. Grilla laxen i ca 6-8 minuter med stängt lock och öppet spjäll i en klotgrill (innertemperatur bör vara ca 48ºC grader)
  6. Squash-sallad
    Strimla squashen i tunna band på en grönsaksmandolin eller med en potatisskalare, lägg i en skål och strö över en nypa salt och ringla över olivolja

  7. Ärt-tahini
    Mixa ingredienserna till en slät sås med en stavmixer, smaksätt med salt och tabasco
Dela
Dela detta recept