Dela
Dela detta recept

Falafel med ärtdipp

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4

Falafel är en vegetarisk maträtt som är vanligt förekommande i Mellanöstern men den är även omåttligt populär i Sverige. Den består av friterade bollar oftast gjorda på kikärter som huvudingrediens. Det här receptet ger härligt krispig falafel som vi väljer att servera tillsammans med en krämig ärtdipp gjort på svenska Ebba-ärter. Det blir fantastiskt gott att doppa falafel i ärtdippen och har du väl börjat är det svårt att sluta dippa. Har du ont om tid och inte hinner göra din falafel från grunden rekommenderar vi att du köper Findus Libanesisk Falafel som är vegan och sparar lite tid i vardagen. För vem vill avstå en falafelmiddag bara för att man inte har tid att stå i köket?

 

Klimatberäknade recept symbol max 0,7 kg CO2 med text
'
Förberedelsetid
'
Tillagningstid
4
Antal portioner

Ingredienser

Förberedelser

  1. Blötlägg kikärtorna över natten med vatten så det täcker ordentligt. Du ska alltså INTE koka kikärtorna!

  2. Skölj sedan av dem i kallt vatten och torka av dem i en handduk, mixa, eller för bästa resultat mal dem på mellangrov skiva i en köttkvarn tillsammans med övriga ingredienser.

  3. Blanda allt till en ganska fast smet. Kikärterna ska bli lite krossade men inte helt släta.

  4. Forma smeten till bollar.

  5. Värm matoljan i en kastrull eller fritös.

  6. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna. Eller stek små biffar i olja i stekpanna.

  7. Mixa ärter, majonnäs, spenat och dill med en stavmixer.

  8. Smaksätt med salt och cayennepeppar. 

  9. Servera falafeln tillsammans med ärtdippen.
Findus tipsar!

Köper du Findus Libanesisk Falafel blir förberedelsetiden 10 minuter och tillagningstiden 15 minuter istället. Ett smidigt alternativ till vardagsmiddagen.

Taggar

Middag
Dela
Dela detta recept