Grillade laxspett med nordiskt ris, grön sparris & dill

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4

Grillade laxspett med nordiskt ris, grön sparris & dill

Bjud på grillade laxspett i sommar, servera med sparris och nordiskt ris.

Klimatberäknade recept symbol 1,5 - 2,4 kg CO2 med text 

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4

Ingredienser

4 
grillspett
2 
st 
citron
havssalt och peppar
3 
dl 
basmatiris
1 
st 
gul lök
1 
st 
palsternacka
6 
dl 
vatten
1 
tsk 
salt
1 
msk 
Smaksättning:
3/4 
msk 
socker
1 
msk 
12% ättika

Förberedelser

  1. Börja med att förberada riset. Skala och finhacka löken och palsternackan.
  2. Låt grönsakerna svettas en stund i lite olivolja, ta sedan riset och låt det fräsa tills det blir lite genomskinligt utan att ta färg.

  3. Tillsätt vattnet och salt, låt sjuda på svag värme under lock i ca 15-20 minuter.
  4. Blanda ättikan och sockret i ett glas. Dela ner sparrisen i bitar.
  5. När riset är klart, blanda ner hälften av ättika- och sockerblandningen, smaka av. Smaken ska kännas fräsch och lite syrlig.
  6. När du är nöjd med smaken så vänd i sparrisen och dillen.
  7. Smaksätt med svartpeppar från kvarn. 
  8. Dela varje lax i tre bitar. Sätt sedan laxen på spettet, varva med de tunna citronskivorna som du viker ihop dubbelt. Salta och peppra.

  9. Grilla/stek laxen ett par minuter på varje sida.

Findus tipsar!

Blir där lite ättika-socker blandning över så häll detta över laxen när den är färdiggrillad. Det blir supergott!

Taggar