Dela
Dela detta recept

Örtig kycklinggryta från Syrien

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4

Prova laga Mouloukhiah, som är en smakrik kycklingryta från Syrien. En riktig festrätt! Imponera på middagsgästerna och servera denna fantastiska gryta tillsammans med basmatiris. Smaken är örtigt annorlunda och kan beskrivas som en korsning mellan spenat och thaibasilika. Mouloukhiablad kan ibland vara lite svårt att få tag på men fråga i butiker som säljer delikatesser från Mellanöstern.

Klimatberäknade recept symbol max 0,7 kg CO2 med text

'
Förberedelsetid
'
Tillagningstid
4
Antal portioner

Ingredienser

  • 550 g Salladskyckling
  • 1 påse torkad Mouloukhiah á 250g alt bladspenat
  • 1 gul lök
  • 1 tsk Kanel
  • 1 tsk Kardemumma
  • 1 1/2 st Lagerblad
  • 1 1/2 msk olja
  • 40 g Koriander
  • 1 1/2 st vitlöksklyftor
  • 1 liter Kycklingbuljong

Förberedelser

  1. Rensa Mouloukhiahbladen från stjälkar och pinnar. Blötlägg sedan bladen 5 minuter i ljummet vatten. (Väljer du att göra rätten med spenat istället för Mouloukhiahblad tinar du spenaten).
  2. Krama ur bladen. Blötlägg sedan bladen ytterligare 5 minuter i nytt vatten.
  3. Krama ur bladen så hårt du kan.
  4. Värm olja i en stekgryta.
  5. Fräs Mouloukhiahbladen/spenaten under ständig omrörning tills bladen börjar mörkna och en örtig doft kommer från dem (5-10 minuter).
  6. Tillsätt därefter 1 liter buljong under omrörning. När det kokat upp, sänk värmen till medelvärme. Koka 15 minuter utan lock. Tillsätt mer buljong om det behövs. Konsistensen ska bli ”såsig”.
  7. Blanda hackad koriander med två pressade vitlöksklyftor och lägg i grytan.
  8. Lägg sedan kycklingbitarna i grytan och rör om.
  9. Koka upp grytan, sänk sedan till låg värme. Låt grytan puttra i 5 minuter eller tills den har lagom konsistens.
  10. Serveras med basmatiris och citronklyftor.
Dela
Dela detta recept