Dela
Dela detta recept

Somalisk risrätt med marinerad kyckling

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4

Vill du imponera på familj och vänner – bjud hem dem och servera denna fantastiskt goda rätt. Biriyani betyder risrätt och har sitt ursprung i det sydasiatiska köket. Rätten är full av härliga goda smaker. Receptet innehåller en del moment, men det är helt klart värt det med tanke på det svårslagna resultatet som du får!

Klimatberäknade recept symbol 0,8 till 1,4 kg CO2 med text

'
Förberedelsetid
'
Tillagningstid
4
Antal portioner

Ingredienser

  • Marinerad kyckling:
  • 550 g Färsk kycklingfilè
  • 1/2 msk Korianderfrö
  • 1 tsk Kumminfrö
  • 4 st Kardemumma kapslar
  • 1/2 svartpeppar
  • 1/2 tsk Hel kryddnejlika
  • 1 1/2 st Lagerblad
  • 20 g Färsk ingefära
  • 1 1/2 st vitlöksklyfta
  • 40 g Färsk hackad koriander
  • 16 g Färsk mynta
  • 1 msk Hackad Chili
  • 1/2 tsk Kycklingbuljong torr
  • 1/2 gurkmeja
  • 40 ml olja
  • Övriga ingredienser:
  • 160 g basmatiris
  • 1,5 liter Vatten till blötläggning av riset
  • 1/2 Gul lök, skivad
  • 1 msk Olja till stuvningen
  • 1 st Tomat, skalad och tärnad
  • 1 st Potatis, skalad och tärnad
  • 48 ml Naturell yoghurt
  • 1/2 msk Kycklingbuljong, torr
  • 1/2 msk citronjuice
  • 1 msk salt
  • 1 st Lagerblad
  • 2 krm Hel kummin
  • 1 msk olja
  • 1 msk Färsk hackad koriander
  • 1 msk Färsk hackad mynta
  • 0,2 g Saffran
  • 1 1/2 msk smör
  • 1/2 dl Rostad skivad mandel

Förberedelser

  1. Mal eller mortla kryddorna till marinaden. Mixa med ingefära, chili, vitlök, koriander och mynta. Lägg sedan ner kycklingen i marinaden och låt stå.
  2. Under tiden blötlägg riset i 1 timme.
  3.  Fräs den skivade löken tills den blir gyllenbrun.
  4. Ta upp kycklingen ur marinaden. Baka kycklingen i en form eller i ett bläck i ungen enligt anvisning på förpackningen.
  5. Häll lite olja i en gryta och tillsätt marinaden som är över, fräs i 1 minut.
  6. Tillsätt tomater och potatis, och fräs lite, tillsätt sedan yoghurt och buljong. Blanda väl. Låt koka tills potatisen är mjuk, tillsätt saffran.
  7. Koka upp vattnet till riset. Tillsätt lagerblad, kummin, 2 msk olja och 3 msk vatten.
  8. Låt det blötlagda riset rinna av och tillsätt i det kokande vattnet och låt koka i 6 minuter.
  9. Strö lite av den stekta löken ovanpå den bakade kycklingen, lägg hälften av riset över kycklingen med en hålslev, täck kycklingen med riset väl.
  10. Lägg grönsakerna ovanpå riset och strö över mynta, koriander  och resten av den stekta löken och täck sedan med det resterande riset.
  11. Slå ev. över rosvattnet och det brynta smöret. Täck med folie eller ett lock och baka i 200 grader och låt ånga färdigt i ugnen i ca 30 minuter. Se till att det är rejält tätslutet så det får ånga klart.
Dela
Dela detta recept