Somalisk risrätt med marinerad kyckling

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4
Somalisk risrätt med marinerad kyckling

Vill du imponera på familj och vänner – bjud hem dem och servera denna fantastiskt goda rätt. Biriyani betyder risrätt och har sitt ursprung i det sydasiatiska köket. Rätten är full av härliga goda smaker. Receptet innehåller en del moment, men det är helt klart värt det med tanke på det svårslagna resultatet som du får!

Klimatberäknade recept symbol 0,8 till 1,4 kg CO2 med text

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4

Ingredienser

Marinerad kyckling:
1/2 
msk 
Korianderfrö
550 
g 
Färsk kycklingfilè
1 
tsk 
Kumminfrö
4 
st 
Kardemumma kapslar
1/2 
svartpeppar
1/2 
tsk 
Hel kryddnejlika
1 1/2 
st 
Lagerblad
20 
g 
Färsk ingefära
1 1/2 
st 
vitlöksklyftor
40 
g 
Färsk hackad koriander
16 
g 
Färsk mynta
1 
msk 
1/2 
tsk 
Kycklingbuljong torr
1/2 
gurkmeja
40 
ml 
olja
Övriga ingredienser:
160 
g 
basmatiris
1,5 
liter 
Vatten till blötläggning av riset
1/2 
Gul lök, skivad
1 
msk 
Olja till stuvningen
1 
st 
Tomat, skalad och tärnad
1 
st 
Potatis, skalad och tärnad
48 
ml 
Naturell yoghurt
1/2 
msk 
Kycklingbuljong, torr
1/2 
msk 
citronjuice
1 
msk 
salt
1 
st 
Lagerblad
2 
krm 
Hel kummin
1 
msk 
olja
1 
msk 
Färsk hackad koriander
1 
msk 
Färsk hackad mynta
0,2 
g 
Saffran
1 1/2 
msk 
smör
1/2 
dl 
Rostad skivad mandel

Förberedelser

  1. Mal eller mortla kryddorna till marinaden. Mixa med ingefära, chili, vitlök, koriander och mynta. Lägg sedan ner kycklingen i marinaden och låt stå.
  2. Under tiden blötlägg riset i 1 timme.
  3.  Fräs den skivade löken tills den blir gyllenbrun.
  4. Ta upp kycklingen ur marinaden. Baka kycklingen i en form eller i ett bläck i ungen enligt anvisning på förpackningen.
  5. Häll lite olja i en gryta och tillsätt marinaden som är över, fräs i 1 minut.
  6. Tillsätt tomater och potatis, och fräs lite, tillsätt sedan yoghurt och buljong. Blanda väl. Låt koka tills potatisen är mjuk, tillsätt saffran.
  7. Koka upp vattnet till riset. Tillsätt lagerblad, kummin, 2 msk olja och 3 msk vatten.
  8. Låt det blötlagda riset rinna av och tillsätt i det kokande vattnet och låt koka i 6 minuter.
  9. Strö lite av den stekta löken ovanpå den bakade kycklingen, lägg hälften av riset över kycklingen med en hålslev, täck kycklingen med riset väl.
  10. Lägg grönsakerna ovanpå riset och strö över mynta, koriander  och resten av den stekta löken och täck sedan med det resterande riset.
  11. Slå ev. över rosvattnet och det brynta smöret. Täck med folie eller ett lock och baka i 200 grader och låt ånga färdigt i ugnen i ca 30 minuter. Se till att det är rejält tätslutet så det får ånga klart.

Taggar