Så tillagar du frysta ärter

Det finns en rad olika sätt att tillaga frysta ärter på. Vilket sätt man föredrar beror naturligtvis på vad man är mest van vid. Nedan ger vi exempel på några olika sätt att tillaga och njuta av frysta ärter. Oavsett vilken metod du väljer för att tillaga dessa gröna godsaker är syftet att ärterna ska behålla sitt höga näringsvärde samtidigt som smaken maximeras.

Kryddor är ett bra sätt att få dina ärter att smaka precis så som du gillar dem. En av våra favoriter är en kombination av lite salt, peppar och smör, det misslyckas aldrig. Bland våra många smarriga ärtrecept hittar du traditionella smakkombinationer men också lite oväntade sätt att servera och tillaga ärter på.

Här hittar du massor av inspiration till luncher och middagar, ja till och med desserter finns bland våra ärtrecept.

Vill du bli en riktig ärthjärna kan du besöka vår samlingssida för ärter där du hittar massor med ärtiga fakta om vår svenska ärta Ebba.

 

Att koka frysta ärter

Det enklaste sättet att tillaga frysta ärter är genom att koka dem. Snabbt och lätt har du fixat ett bra grönsaksalternativ som passar till vilken måltid som helst.

  1. Koka upp rikligt med vatten (1 liter till 300 g ärter).
  2. Häll i ärterna, ta grytan från plattan.
  3. Låt stå i 2 min och häll sedan av vattnet.

Tänk på att inte koka ärterna för länge för då kan de förlora sina näringsämnen.

Tillaga ärter i mikrovågsugn

Tillagning i mikrovågsugn är smidigt om du har bråttom och dessutom vill minska på disken. 

1. Lägg de djupfrysta ärterna i en skål (ej metall) och tillsätt 2 msk vatten. 
2. Täck över skålen. 
3. Vid 700 W värm i 5 min, vid 850 W värm i 4 min. 

Att ånga frysta ärter

Ångning är ett av de mest populära sätten att tillaga frysta ärter. Genom att ånga grönsakerna hjälper du till att bibehålla näringsvärdet i ärterna. Liksom de andra båda tillagningsmetoderna, är det här ett snabbt och enkelt sätt att tillaga dina ärter på bara några minuter.

Följ dessa enkla steg:

1. Vid användning av en ånginsats, häll i vatten upp till ånginsatsen, koka upp vattnet. 
2. Häll ärterna i insatsen och låt ångas i 4-5 min. 
3. Rör om efter halva tiden.