Alltid färskt i frysen

Fryst mat har många fördelar. Bland annat är fryst mat
klimatsmart då frysta livsmedel minskar behovet av
snabba transporter samtidigt som matsvinnet i stort sett
är obefintligt eftersom man endast tar fram så mycket
man behöver. Resten ligger i tryggt förvar och väntar till
nästa gång man behöver maten.
Alltid färskt i frysen

Fryst mat har många fördelar. Bland annat är fryst mat
klimatsmart då frysta livsmedel minskar behovet av
snabba transporter samtidigt som matsvinnet i stort sett
är obefintligt eftersom man endast tar fram så mycket
man behöver. Resten ligger i tryggt förvar och väntar till
nästa gång man behöver maten.



Varför är fryst mat så bra?

Frysning är ett naturligt sätt att bevara mat, därför behövs inga konserveringsmedel. Maten får en naturlig lång hållbarhet och behåller samtidigt ett bra näringsinnehåll. De flesta frysta grönsaker bevarar näringen lika bra och i vissa fall till och med bättre än de färska. Det beror på att de skördas när de är som bäst och sen fryses ner kort tid efter skörd. Att djupfrysa ett livsmedel är som att stanna tiden. Den naturliga nedbrytningsprocessen avstannar nästan helt och livsmedlet behåller sin färska kvalitet.

Visste du att frysta
grönsaker är nyttigare
än, eller lika nyttiga
som, färska?



Inga konserveringsmedel

Djupfrysning är ett naturligt sätt att bevara maten och därför behövs inga konserveringsmedel. Det är också det mest skonsamma sättet att förlänga hållbarheten hos grönsaker. Både vad gäller smak, arom, näringsvärde och konsistens.



Alltid färskt hemma

Alla tänker kanske inte på det men fryst är färskt. Både grönsaker och fisk också för den delen fryses ner mycket kort efter skörd/fångst, när råvarorna är som bäst. I frysdisken är det säsong hela året.



Näringsvärdet bevaras

Djupfrysning säkrar grönsakernas vitamin- och mineralinnehåll och är nyttigare eller lika nyttiga som färska grönsaker. En stor del av våra grönsaker är vad vi kallar färskfrysta. Det innebär att de förvälls och fryses in inom 3-24 timmar efter det att de har skördats. På det sättet kan de frysas in när de är som allra bäst och sedan användas vid behov – året runt.



Fryst mat bidrar till att minska matsvinn

En genomsnittlig svensk slänger 97 kg mat per år. Ett sätt att bidra till ett bättre klimat är att äta mer fryst mat, eftersom det minskar matsvinnet med nästan hälften. Med fryst är det enkelt att ta tillvara all mat i förpackningen. Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill. Fryst mat är klimatsmart!



Enkelt i vardagen

Djupfryst mat är vardagshjältens bästa vän. Med djupfryst mat blir det enkelt att skapa en middag och du kan alltid ha bra och näringsriktig mat till hands. Oavsett om ni blir fler eller färre vid matbordet än du planerat, kan du laga rätt mängd mat, snabbt och enkelt.



Fisk med djupfryst perfektion

Fisken i Findus frysta sortiment djupfryses 4-6 timmar efter fångst för att behålla den fina kvaliteten och det saftiga köttet. I frysen kan du köpa fisk efter behov och inte efter säsong och du är alltid säker på att få 100% råvara. Självklart är all vår vildfångade fisk MSC-märkt och vår lax är ASC-märkt och hållbart odlad. Djupfryst perfektion helt enkelt!



Mer fisk i vardagen

Med fryst fisk från Findus är det lätt att planera in mer fisk i din veckomeny eftersom det är så enkelt att alltid ha ett par paket torsk, kolja eller lax hemma i frysen. Du tinar fileerna snabbt på bara tio minuter i kallt vatten.

 

I mitten på 40-talet skapade vi på Findus inte bara mathistoria utan även språkhistoria i och med introduktionen av benämningen “djupfryst” i Sverige. Än idag är vi väldigt förtjusta i fryst mat, bland annat för att djupfrysning är en naturlig konserveringsmetod som ser till att grönsakerna behåller sin näring. Fryst mat minskar dessutom matsvinnet med upp till 47% jämför med färska alternativ. Med fryst är det nämligen enkelt att ta tillvara all mat i förpackningen. Genom att plocka fram precis den mängd som behövs och låta resten ligga kvar i frysen blir det inget spill. Helt enkelt; fryst mat är klimatsmart!

Lär dig mer om frysningens historia och om hur den industriella djupfrysningen går till i Sveriges Radios matprogram Meny.