Findus produkter i en hälsosam och balanserad kost

Våra Findusprodukter passar utmärkt i en hälsosam balanserad kost – vårt sortiment är uppbyggd kring viktiga måltidskomponenter och vår frysta mat har samma näringsvärde som den färska!

En hälsosam balanserad kost är avgörande för god hälsa. Vi på Findus är stolta över att våra produkter är väl lämpade för en balanserad kost. Våra fiskprodukter och grönsaker är viktiga måltidskomponenter. Hälsoorganisationer i hela världen betonar vikten av att äta fisk och grönsaker och med hjälp av våra duktiga produktutvecklare arbetar vi för att säkerställa att alla produkter får maximalt näringsvärde. 

What is a balanced diet?

Vad innebär en balanserad kost?

En balanserad kost innebär helt enkelt en tillräcklig variation av mat och dryck i lämpliga mängder för att förse kroppen med den energi och de näringsämnen som behövs för att hålla den frisk. De viktigaste näringsämnena är vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater och fetter. Alla dessa ämnen fyller en mängd olika centrala funktioner i kroppen. En hälsosam balanserad kost är även en faktor som bidrar till hälsosam vikt.

Det finns varierande rekommendationer och modeller för balanserad kost från Livsmedelsverket som ger specifika rekommendationer för Sverige. I allmänhet rekommenderas:

  • stora mängder frukt, grönsaker och stärkelserika kolhydrater (som pasta, ris och potatis)
  • många olika proteinkällor (inklusive fisk, baljväxter, bönor och magert kött) samt mejeriprodukter (eller mjölkfria alternativ)
  • små mängder olja av hög kvalitet, t.ex. olivolja
  • små mängder sötsaker som godis, kakor, chips, choklad etc.

Det finns också en allmän rekommendation att äta många olika sorters mat för att för att få i sig så många olika näringsämnen som möjligt. Vi på Findus tycker att fisk och grönsaker är väldigt viktiga komponenter i en balanserad kost. 

the role of vegetables

Grönsakernas funktion

Just för att de är så nyttiga bör vi se till att äta minst 500 gram om dagen av frukt och grönsaker, och en hälsosam kost innehåller en mångfald av grönsaker. Olika slags grönsaker innehåller olika typer av mängder av vitaminer och mineraler samtidigt som de ger oss fibrer och nyttigheter. Dessutom ger grönsakerna maten extra färg och smak. En god nyhet är att djupfrysta grönsaker har lika stort näringsvärde som färska i och med att infrysningen låser in det nyttiga.

Vi har ett brett urval av grönsaker i vårt sortiment, alltifrån grönsaker som våra svenska Ebba-ärter, hackad spenat eller klassiska herrgårdsgrönsaker, till läckra färdiga rätter som vår goda broccoligratäng eller våra populära wokgrönsaker.

Se hela vårt sortiment av grönsaksprodukter här.

increasing fish consumption

Ät mer fisk

Vi bör alla se till att vi får i oss tillräckligt med proteiner av hög kvalitet för att hålla oss friska, eftersom proteiner behövs för att kroppen ska kunna växa, läka och må bra. Dessutom är Findus fiskprodukter en viktig proteinkälla. Det rekommenderas att vi äter fisk 2-3 gånger/vecka för att få ett bra omega 3-tillskott – och vi bidrar gärna med vårt varierade fisksortiment. Våra favoriter är bland annat laxfilé med skinn, havets oxfilé torskryggen, havets kyckling som är koljan eller varför inte våra nyckelhålsmärkta sprödbakade torskfiléer!

Kom ihåg att djupfryst fisk har samma näringsvärde som färsk!

Se hela vårt sortiment av fiskprodukter här.