Vegetarisk kost - tips & recept

Så lyckas du med en vegetarisk kost

För många blir det allt vanligare att äta en vegetarisk kost för att värna både om sig själv och miljön. Med denna ökning finns det också mängder av olika begrepp och produkter som innefattar en vegetarisk kost. Vi hjälper dig att reda ut olika begrepp och ger tips och recept så att du också kan äta vegetariskt.

Många kanske ställer sig frågan – vad äter en vegetarian? Det kan finns många olika varianter men det som är gemensamt för alla vegetarianer är att basen i kosten är växtbaserad mat. De flesta äter helst inte kött men kan tänka sig att äta kyckling och fisk. Andra äter mejeriprodukter och ägg, så kallad lakto-ovo vegetarian. Medan andra endast, utöver växtbaserad mat, äter ägg så kallad ovo vegetarian. Men hur ska man hitta rätt produkter när man handlar? Ett tips är att leta efter järnrika produkter, exempelvis spenat. Just spenat är en mångsidig grönsak som passar till mycket. Ett tips på ett enkelt och smakrikt lakto-ovo-vegetariskt recept är ett pastarecept med spenat, gorgonzola och savoykål. Mer intresserad av en ovo-vegetarisk rätt med spenat, då borde du testa en supergod spenatsoppa med endast 3 ingredienser!

Annan god och billig vegetarisk mat är grönsaker som broccoli och blomkål. Perfekt att använda istället för ris och bra att addera till grytor och soppor. Är du på jakt efter proteinrik vegetarisk mat ska du prova ärter och gröna kikärter. Mångsidiga och enkla grönsaker som funkar till det mesta. Gör en smarrig ärtguacamole till fredagsmyset eller varför inte en supergod kikärtshummus på gröna kikärter, citron och chili? Utmärkt att servera som dipp eller till falafel. Våra bästa recept med just ärter finns samlade på ett ställe.

Förutom grönsaker finns det också många andra växtbaserade produkter i frysen, som gör det enklare att äta vegetariskt. Vad sägs om krispigt sprödbakade Spenatpinnar fyllda med krämig spenat. De är veganska och passar såväl som tilltugg som till huvudrollen på tallriken. En vegansk Nuggets på veteprotein passar de som önskar byta ut kyckling mot ett växtbaserat alternativ. Det finns många valmöjligheter när det kommer till vegetarisk kost!

Recept med Green Cuisine Grönsakspinnar 

Se alla våra bästa vegetariska recept och inspireras till nästa måltid!