SOPPOR - SMarta tips OCH Goda SOPPRecept

Soppa är en god och lättlagad favorit och passar lika bra som en krämig och lätt förrätt, som en matig lunch eller en värmande mustig soppa till middag. En riktig vardags räddare som oftast är både billig och lätt att göra storkok på som räcker hela veckan. Och bäst av allt - soppan passar både till vardags och till fest. Frossa bland våra goda recept på soppor och smarta tips på hur du gör din soppa extra smarrig.

Varm eller kall soppa?

Familjefavoriten soppa passar alla tillfällen. Oavsett om det är till förrätt, huvudrätt eller som värmande lunch i termos ute på färd så passar soppan utmärkt! Oftast förknippas varma soppor med höstens kyliga dagar, men glöm inte bort att en kall soppa passar perfekt på sommarens varma dagar. 

Blir man mätt på soppa?

Absolut blir du mätt på soppa, det beror bara på vad du har i den. Om du lagar en lättare soppa kan du alltid lägga till en bit bröd för en mättande måltid. Eller lägg i fisk, grönsaker, potatis eller pasta för en matigare soppa.

Hur lagar man en god grönsakssoppa?

Med frysta grönsaker i frysen går det både snabbt och enkelt. En av våra favoriter är vår gröna grönsakssoppa. Bara mixa grönsakerna till en slät kräm och koka upp med buljong. Servera gärna med en toastskiva med vår goda ärtdippa. Mums!

Hur lagar man en god fisksoppa?

Det finns oändliga möjligheter, men börja alltid med bra och MSC-märkt fisk. En klassiker är en mustig fransk fisksoppa med saffran och fänkål. En garanterat favorit du kommer göra om och om igen. Testa även att göra en thaisoppa med asiatiska smaker och torsk.

Broccolisoppa är allas favoritsoppa!

En god och krämig broccolisoppa är både prisvärd och lättlagad. Tips på sopprecept med broccoli är vår broccolisoppa gjord på vår nyckelhålsmärkta frysta broccoli toppat med en klick ärthummus gjord på våra Svenska Ebba ärter. En soppa med grönsaker i fokus.

Frys in soppan!

När du lagar soppa kan du alltid laga lite extra. Många soppor passar nämligen utmärkt att frysa in, vilket sparar både tid och pengar. På så sätt har du alltid en god soppa nära tillhands. Du kan också ha våra färdiga soppor i skafferiet som inte ens behöver ta plats i kyl eller frys.

Färdiga soppor är favoriter i skafferiet!

Med vår älskade gulaschsoppa, eller klassikerna grönsakssoppa och köttsoppa med grönsaker i skafferiet har du alltid en god soppa redo att värma på. Snabb, god och mättande soppa som är enkel att tillaga. Testa även vår minestronesoppa, en god tomatsoppa med pasta i. 

Tips på kall soppa

Soppa behöver inte alltid vara varm och mustig. En fräsch kall gazpacho är alltid uppskattat att servera. Testa att göra den med ärter istället. Önskar du en fastare konsistens på din soppa så kan du enkelt få en krämigare soppa med vår Majsvälling.

Vad är soppa?

Soppa är flytande rätt och en enkel, nyttig och oftast billig måltid som i olika former har ätits av oss människor tusentals år. Rätten serveras vanligtvis varm, men även ljummen eller kall, och tillagas genom att kombinera ingredienser som kött eller grönsaker med buljong eller vatten. Konsistensen varierar efter sort och preferenser, soppor kan både vara helt släta genom att ingredienserna mixas eller så kan den bestå av större bitas av ingredienserna. Soppor liknar i många fall grytor, gränsen mellan de två när något flytande men soppor tenderar att vara tunnar och ha mer vätska än grytor.

En stor fördel med soppor är att de passar de flesta måltider och fungerar både som förrätt, huvudrätt och dessert. Till förrätt serveras ofta tunnare soppor tillagade på grönsaker och lättare köttsorter som kyckling eller fisk. Till huvudrätt har soppor oftast en kraftigare smak och för desserter görs soppan oftast på bär och frukt.