Grönsaker är fantastiska – fulla av näringsämnen och sätter färg och smak på våra rätter! Här får du veta mer om varför de är så nyttiga.
I allmänhet innehåller grönsaker små mängder fett, socker och energi, och en del av dem kan vara rika på fibrer och/eller proteiner, t. ex ärtor. Det finns många olika grönsaker att välja på. Att äta ett urval av olika grönsaker är ett bra sätt att få i sig mer fibrer och protein. Prova gärna att göra en färggrann grönsakswok med broccoli, spenat och paprika i olika färger!
Alla behöver protein
Till skillnad från protein är fibrer någonting vi alla borde försöka äta mer av. De fibrer som finns i grönsaker är för det mesta olösliga, kallas ibland för utfyllnad eller utfyllnadskost och anses vara mycket viktigt för matsmältningen. EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) har fastställt ett dagligt referensvärde på 25 g fibrer, och i Sverige är rekommendationen också 25g/dag. Att äta grönsaker är ett bra sätt att få extra fibrer i kosten!
Vi ökar vårt fiberintag
Till skillnad från protein är fibrer någonting vi alla borde försöka äta mer av. De fibrer som finns i grönsaker är för det mesta olösliga, kallas ibland för utfyllnad eller utfyllnadskost och anses vara mycket viktigt för matsmältningen. EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) har fastställt ett dagligt referensvärde på 25 g fibrer, och i Sverige är rekommendationen också 25g/dag. Att äta grönsaker är ett bra sätt att få extra fibrer i kosten!
Fulla av vitaminer och mineraler
Grönsaker innehåller också en stor mängd olika vitaminer och mineraler, och varje grönsak har sin unika sammansättning. Därför rekommenderas det att vi äter många olika sorters grönsaker. Mer variation innebär att vi får i oss av ett brett spektrum av olika vitaminer och mineraler.
Till exempel våra viktigaste Findus-grönsaker:
ärter innehåller näringsämnen som C-vitamin, folsyra och tiamin (vitamin B1)
spenat innehåller näringsämnen som folsyra, A-vitamin, kalcium och järn
broccoli innehåller näringsämnen som C-vitamin och folsyra
gröna bönor innehåller näringsämnen som folsyra
Alla dessa vitaminer och mineraler är viktiga för en mängd olika funktioner i kroppen. A-vitamin har betydelse för synen, immunsystemet och järnmetabolismen, C-vitamin för immunsystemet och nervsystemet, folsyra stärker immunsystemet och motverkar trötthet och utmattning. Vitamin B1 (tiamin) stärker hjärtfunktionen och är viktigt för matsmältningen och nervsystemet.
Järn och kalcium är viktiga mineraler som finns i vissa grönsaker och påverkar centrala funktioner i vår kropp. Kalcium har stor betydelse för benstommen, tänderna och muskelfunktionen, medan järn behövs för den kognitiva hjärnfunktionen, immunsystemet och syretransport från de röda blodkropparna till cellerna samt motverkar trötthet och utmattning. Att få i sig tillräckligt med järn är särskilt viktigt för tonårsflickor och kvinnor i förklimakteriet för att förebygga blodbrist som beror på för lite järn. Visste du att sojabönor och spenat är bra källor till järn?