Vår kvalitet känns - och märks

Håll utkik efter kvalitetsmärkningar

Håll utkik efter våra olika kvalitetsmärkningar på fisk och grönsaker som garanterar ursprunget på råvarorna du köper samt att de är ansvarsfullt producerade och förädlade med hållbarhet i fokus. 

Våra svenska gröna ärter är t ex kvalitetssäkrade och märkta med Svenskt Sigills klimatcertifiering - ett kvitto på att våra ärter både gör gott och smakar gott. I praktiken innebär det att du kan vara trygg i att råvarorna du handlar kommer från förstklassiga svenska odlare och gårdar som har tagit hänsyn till både djur och natur innan de hamnar på din tallrik.

All vår viltfångade vitfisk är MSC-märkt. Leta efter nyckelhålet på våra produkter om du vill göra nyttiga val. Dessutom beräknar vi klimatavtrycket av våra recept för att du ska kunna göra ett klimatsmart val när du lagar din mat.

Här nedanför kan du lära dig mer om våra märkningar och hur de guidar dig!

Svenskt sigill

Vad är Svenskt Sigill?

Svenskt Sigill är ett sätt att kvalitetssäkra svensk mat och blommor.

Idag är det cirka 5 000 producenter runt om i landet som uppfyller de höga krav som ställs på livsmedel, djuromsorg och miljöansvar för att man ska få märka sina produkter med Svenskt Sigill.

Svenskt Sigill erbjuder även en klimatcertifiering för producenter av livsmedel som har genomfört vetenskapligt grundade åtgärder för att minska klimatpåverkan. I växtodlingen handlar det framför allt om att minska användningen av fossila bränslen.

Findus svenska ärter är kvalitetssäkrade med Svenskt Sigill och klimatcertifieringen täcker hela kedjan från produktionen hos lantbrukaren till hanteringen av ärterna.

Läs mer om Svenskt Sigill
Från Sverige märkningen

Vad betyder märket Från Sverige?

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enklare att hitta svenskproducerad mat och dryck i butiken. Märket är gult och blått och får endast användas på livsmedel, råvaror och växter som har producerats i Sverige. Utmärkta grönsaker är odlade, förädlade och packade i Sverige.

Findus använder märkningen Från Sverige på alla sina svenskodlade grönsaker och blandningar samt kanel- och kardemummabullar som bakas i Findus bageri i småländska Loftahammar.

Läs mer om Från Sverige

Vad betyder Nyckelhålsmärkt?

Det som förenar mat och maträtter som är Nyckelhålsmärkta är att de är de nyttigare valen i den specifika livsmedelsgruppen. Nyckelhålsmärkta produkter innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fiber och nyttigare eller mindre fett jämfört med andra livsmedel inom samma kategori.

Både förpackad och oförpackad mat kan vara Nyckelhålsmärkt, och du kan hitta märkningen på bland annat färska och frysta grönsaker, i mejeridisken, i brödhyllan och på färsk.

Vår produktutveckling sker med Nyckelhålets standard som riktlinje och mer än en fjärdedel av våra produkter är Nyckelhålsmärkta.

Läs mer om Nyckelhålsmärkningen

Vad betyder det att fisken är MSC-märkt?

MSC är en miljömärkning som visar att den vildfångade fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön. Den MSC-märkta fisken spåras hela vägen tillbaka till ett enskilt fiske.

Findus var först i Sverige med att lansera MSC-märkt fisk på marknaden med vår Hokifilé år 2003. Idag är all vildfångad fisk i vårt sortiment MSC-märkt.

Läs mer om MSC-märkningen
Klimatberäknat symbol och fisksoppa

Vad innebär det att vi klimatberäknar våra recept?

Vi på Findus vill göra det enkelt för dig som konsument att göra klimatsmarta val. Vi beräknar därför klimatavtrycket av våra recept och märker upp alla som uppfyller våra krav på lågt klimatavtryck (CO2e-utsläpp) med vårt gröna löv för att du ska kunna göra ett aktivt val när du ska laga din middag.

För oss är det viktigt att klimatmedvetenhet och matglädje går hand i hand och då behövs variation i både smaker och råvaror. Olika recept kommer därför att ha olika stor miljöpåverkan så du kan välja vad som passar dig bäst.

Läs mer om klimatberäknade recept