Byt till en grönare vardag

Byt färg på vardagen - en grönare middag i taget!

Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter* för att klara resursförsörjningen. Vilken mat vi väljer att äta har stor betydelse. Faktum är att 25% av världens klimatpåverkan kommer från maten vi äter.

Genom att oftare välja grönt framför kött i din vardagsmat kan du göra stor skillnad. Börja enkelt och välj grönsaksbullar istället för köttbullar, falafelwrap istället för hamburgare och morotsbiffar istället för nötfärsbiffar. Tänk grönt, helt enkelt. Du kommer upptäcka att det både sparar tid och smakar fantastiskt – samtidigt som det är bra för miljön. 

* Källa: WWF

Det ska vara enkelt att välja rätt och med våra goda gröna recept kan du enkelt byta ut din lunch eller middag mot ett grönare alternativ - både för din och miljöns skull. Låt dig inspireras till en grönare vardag med våra gröna recept nedanför! Vill du ha fler tips på vegetariskt mat kan du kolla in får sida fylld med tips, tricks och recept på vegetariskt

Måndag

Det börjar enkelt med en köttfri måndag! Testa vårt recept på Falafel serverat i skål.

Tisdag

Byt ut köttbullarna mot grönsaksbullar! Gör detta smarriga recept på falafel serverat med majs och blomkålskräm.

Onsdag

Vad sägs om smarriga morotsbiffar där myntayoghurten är pricken över i:et. Överraska familjen med morotsbiffar med en apelsin-och bönsallad.

Torsdag

Ärtsoppa varje torsdag? Inte nödvändigtvis. Men något med ärter i är alltid trevligt tycker vi så prova gärna vårt recept på Pasta med falafel och ärtpesto som alternativ.

Fredag

På fredagarna vill man gärna lyxa till det lite. Testa detta underbart lyxiga recept på falafel med spenat och krämig polenta

Lördag

En wrap blir aldrig fel så varför inte bjuda vännerna på wrap med falafel, ärtguacamole & mangosalsa?

Söndag

Avsluta veckan med en grön pytt. Testa vårt lättlagade recept på Grönkålspytt med morotsbiffar och rostade cashewnötter.

Vilken färg har din vardag?

Vissa typer av livsmedel belastar klimatet mer än andra och dessa kan därför vara bra att minska på om du vill minska din klimatpåverkan.

Här bredvid har vi klimatberäknat ett recept både med ett köttalternativ och med ett grönt alternativ samt tacos med kött eller fisk för att du enkelt ska se skillnaden i klimatpåverkan och kunna göra ett bra val.

Vi tror så här...

Man behöver inte välja bort - utan ibland bara välja nytt! Byt ut köttet mot ett grönt alternativ lite då och då så är du med och bidrar - en grön middag i taget!

Visste du förresten att vi klimatberäknar alla våra recept? 

Vi märker dem med vår klimatsymbol för att det ska vara lätt för dig att laga bra mat med liten klimatpåverkan.

Klimatberäknade recept symbol 1,5 - 2,4 kg CO2

Här kan du läsa mer om hur och varför vi klimatberäknar våra recept!

Gröna recept för en grönare vardag

I det gröna och vegetariska sortimentet har det skett ett intressant skifte i matbutikerna. Från litet och undanskymt till växande, spännande och självklart! Vi möter nya rätter med inspiration från världens alla hörn. Det handlar inte om att välja bort utan om viljan att välja nytt och få mer att välja mellan.

Vi har tagit fram flera nya recept så sug i dig inspiration och idéer och se hur lätt det är att byta till en grönare vardag! Bjud dina gäster på nya rätter med massor av smak & doft. Detta är recept för att njuta av gröna godsaker, i en ännu grönare tid.