Det är enkelt att laga vegetariskt!

Allt fler vill ha vegetarisk variation under veckorna. Därför vill vi på Findus dela med oss av vår långa erfarenhet av vegetarisk matlagning. Här bjuder vi på smarta tips och recept som kan ge dig inspiration och matglädje till det vegetariska köket!

Fler vill äta vegetariskt!

Intresset för vegetarisk mat ökar i takt med att vi äter allt mindre kött i Sverige. Idag behöver du inte vara vegetarian eller vegan för att äta vegetariskt, många väljer vegetarisk mat för såväl hälso- och klimatanledningar, som för god matvariation på tallriken.

Laga vegetariskt som mättar!

Att man inte skulle bli mätt av att äta vegetariskt är en myt som vi helt enkelt måste ändra på. Mättande ingredienser är exempelvis rotfrukter, svamp och broccoli, samt vegetariska proteinkällor som Falafel. Dessutom är goda tillbehör av bröd, potatis eller pasta både uppskattade och mättande.

Klassiska rätter i vegetarisk tappning

Det är lättare att få familjen och barnen att äta vegetariskt om du lagar mat som de känner igen och förknippar med mättande måltider som burgare, lasagne, grytor eller pasta.

Tips för att höja smaken!

Många upplever det som en utmaning att få fram umami-karaktären i sina vegetariska rätter. Det finns gott om vegetariska ingredienser som innehåller umami: parmesan, miso, soja, vitlök, tomater, svamp, tempe, alger, kimchi och andra fermenterade grönsaker.

Mer smak, textur & mättnad!

Ett smidigt sätt att skapa mer intressanta rätter är att använda ägg och mejeriprodukter såsom mjölk, kvarg, grädde, smör och inte minst ost i alla tänkbara varianter. Det ger smak, textur och mättnad. Det går självklart bra att använda veganska varianter av detta för samma effekt.

Lek med språket

Om du vill få familjen intresserad av äta vegetariskt hjälper det ibland att leka med språket och kalla den vegetariska rätten för nåt intressant. Istället för att bara kalla en rätt för ”vegetarisk gryta” kan du istället prata i termer av regioner, årstider eller adjektiv som exempelvis ”het toscansk gryta”.

Ge textur till maten!

Förhöj smakupplevelsen i maten med härligt knapriga toppings som nötter, rostade kikärtor, rostade solrosfrön, krutonger eller helt vanliga corn flakes. Torkad svamp, snabbpicklad rödlök, pumpakärnor, oliver, cashewnötter, chiafrön, och rostad lök är andra toppings som ger bra textur.

Inspireras av våra vegetariska recept

I vår receptbank har vi en mängd gröna och vegetariska recept som gör det lätt för dig att laga vegetariskt många gånger i veckan. Vi har även tagit fram en vegetarisk veckomeny som ger dig tips för en grönare vardag. Och kom ihåg - alla våra recept är klimatberäknade, något du kan läsa mer om här.

Inspireras av internationella kök

Står det helt stilla när du ska laga vegetariskt? Det beror troligtvis på att du inte är van vid det. Ett bra sätt är att utgå ifrån befintliga internationella kök såsom mexikanskt, indiskt, asiatiskt, toscanskt, grekiskt och persiskt. Många av de internationella köken är faktiskt redan till stor del vegetariska.

Fryst sparar tid, pengar och miljö

Eftersom fryst vegetarisk mat är lättlagad sparar du massor av tid i köket. Dessutom håller det sig färskt i frysen och du behöver bara plocka fram så mycket du behöver, vilket sparar både pengar och klimat. Med alla de fördelarna är det enklare att laga vegetariskt som Pease allt oftare.