Allt du behöver veta om glutenfri mat och dieter

Glutenfria dieter är viktiga för dem som lever med celiaki eller glutenintolerans som har diagnostiserats av vårdpersonal. Men för dem utan glutenintolerans kan konsumtion av mat som innehåller gluten (särskilt fullkorn) ge många viktiga näringsämnen och fibrer. En hälsosam och balanserad kost är möjlig både med och utan mat som innehåller gluten.

Vad är skillnaden mellan glutenallergi, glutenintolerans och celiaki?

Glutenallergiker 

En glutenallergi innebär en immunreaktion och symptom som kan uppträda utanför matsmältningssystemet. En allergi tenderar inte att skada tarmslemhinnan som med celiaki. Detta beror på att celiaki, till skillnad från en matallergi, är autoimmun. 
En veteallergi kallas ofta felaktigt för glutenallergi, men en allergi mot vete kan också innebära en reaktion på andra komponenter i vetekornet och inte bara gluten. Det betyder att vissa glutenfria produkter fortfarande kan vara skadliga för personer med veteallergi.


Glutenintolerans

Glutenintolerans kan orsaka liknande matsmältningssymtom som celiaki, som magont, uppblåsthet, diarré och förstoppning.


Celiaki

Celiaki skiljer sig från allergi eller intolerans. Det kan diagnostiseras genom att använda specifika tester i medicinska miljöer. Glutenintolerans är inte lika lätt att diagnostisera eftersom det inte finns några exakta diagnostiska tester. Att utesluta vissa livsmedel under övervakning av vårdpersonal under en försöksperiod kan vara till hjälp för att förstå intoleransen.
Det är bra att vara medveten om att kommersiella allergi- och intoleranstest som säljs utanför apoteket kan vara missvisande då dessa inte är vetenskapligt godkända och kan ge ett vilseledande resultat.
 

Hur kan du se om något är glutenfritt?

Alla färdigförpackade livsmedel måste förses med en livsmedelsetikett som innehåller alla avsiktligt använda ingredienser i storleksordning. Eftersom gluteninnehållande ingredienser klassificeras som allergener, bör de markeras på ingredienslistan på något sätt, t.ex. VERSALER eller fetstil. Detta betyder att produktens ingrediensförteckning anger det specifika glutenhaltiga spannmål som används, men kommer inte nödvändigtvis att nämna att det innehåller gluten. 

Om en produkt säljs som glutenfri kommer den att ha testats för det och kommer att ha en etikett som säger att den är glutenfri.
Vissa produkter är naturligt glutenfria, såsom ris, potatis eller majs. Men de kanske inte är märkta, så det är alltid bäst att kontrollera ingredienslistan på förpackningen, om produkten innehåller spår av gluten eller andra gluteninnehållande ingredienser.

Hur producerar vi våra glutenfria alternativ?


För att göra våra glutenfria produkter använder vi ingredienser som inte innehåller gluten, till exempel ris eller kikärtsmjöl, istället för vetemjöl. Våra glutenfria produkter genomgår noggranna tester för att säkerställa att de uppfyller definitionen och trösklarna som fastställts av EU-kommissionen för glutenfria produkter och kan därför märkas som glutenfria. Våra naturliga grönsaker och fisk är naturligt fria från gluten, och det är också bra alternativ när du följer en glutenfri kost. Men eftersom vi inte testar förekomsten av gluten i dessa, kan vi inte märka dem som glutenfria.

 

Ska jag undvika gluten om jag inte är intolerant, allergisk eller har celiaki? 

För dem som inte är glutenkänsliga är det absolut ingen skada att äta gluten, eftersom dieter med och utan gluten kan vara hälsosamma. Mat som innehåller gluten är ofta fullkorn, som är bra källor till vitaminer och mineraler, särskilt B-vitaminer, som kan hjälpa kroppen att ta upp energi från mat. Fullkorn hjälper också till att förse en med fiber, vilket är särskilt viktigt för matsmältningen.
Trots att många tror att glutenfri mat är hälsosammare kan vissa glutenfria alternativ faktiskt innehålla mer fett, socker och salt som vi rekommenderas att minska. Det är alltid bra att läsa etiketten för att kontrollera det.
Sammantaget är glutenfria dieter viktiga för dem med celiaki eller en glutenintolerans som har diagnostiserats av en läkare. Men för dem som inte är glutenkänsliga och kan äta fullkorn och glutenhaltiga livsmedel kan gluten utgöra en hälsosam del av en balanserad kost, vilket hjälper till att öka fiberintaget.
Om du vill veta mer om ingredienser, näringsämnen och mineraler i Findus produkter kan du besöka vår sida för näringslära. Ta även en titt på vår samling av recept om du är sugen på att fräscha upp dina luncher och middagar!