En hälsosam & balanserad kost med Findus produkter

Vårt sortiment är uppbyggt för en balanserad kost

En hälsosam balanserad kost är avgörande för god hälsa. Vi på Findus är stolta över att våra produkter är väl lämpade för en balanserad kost. Våra fiskprodukter och grönsaker är alla viktiga och goda måltidskomponenter.

Hälsoorganisationer i hela världen betonar vikten av att äta fisk och grönsaker och med hjälp av våra duktiga produktutvecklare arbetar vi för att säkerställa att alla våra produkter får maximalt näringsvärde.

Vad innebär en balanserad kost?

En balanserad kost innebär en tillräcklig variation av mat och dryck, som intas i lämpliga mängder. Det innefattar också en kost som förser kroppen med energin och näringen som krävs för att hålla den frisk, samt bidrar till en hälsosam vikt.

 

De viktigaste näringsämnena

De viktigaste näringsämnena är vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater och fetter. Alla dessa ämnen fyller en mängd olika centrala funktioner i kroppen.

 

En varierad kost

Det finns också en allmän rekommendation att äta många olika sorters mat för att för att få i sig så många olika näringsämnen som möjligt. Vi på Findus tycker att fisk och grönsaker är två väldigt viktiga komponenter i en balanserad kost. De bidrar till att du får i dig viktiga vitaminer och mineraler som gör att du mår bra. Dessutom är det också väldigt gott!

Rekommendationer för en balanserad kost

Det finns varierande rekommendationer och modeller för balanserad kost. Livsmedelsverket ger specifika rekommendationer för Sverige. I allmänhet rekommenderas:


  • Stora mängder frukt, grönsaker och stärkelserika kolhydrater (som pasta, ris och potatis)
  • Många olika proteinkällor (inklusive fisk, baljväxter, bönor och magert kött)
  • Proteinkällor från mejeriprodukter (eller mjölkfria alternativ)
  • Små mängder olja av hög kvalitet, t.ex. olivolja
  • Små mängder sötsaker som godis, kakor, chips, choklad etc

Grönsakernas funktion

En hälsosam kost innehåller en mångfald av olika grönsaker och vi bör se till att äta minst 500 gram om dagen av frukt och grönsaker. Olika grönsaker innehåller olika typer och mängder av vitaminer och mineraler, samtidigt som de ger oss fibrer och andra nyttigheter.

Djupfryst lika bra som färskt

Grönsaker ger maten extra färg och smak men har framförallt ett högt näringsvärde. Faktum är att djupfrysta grönsaker har lika stort näringsvärde som färska eftersom infrysningen låser in det nyttiga.


Ett brett sortiment

Vi har ett brett urval av grönsaker i vårt sortiment, alltifrån grönsaker som våra Ebba-ärter, hackad spenat eller klassiska herrgårdsgrönsaker, till läckra färdiga rätter som våra populära wokgrönsaker.

 

Se hela vårt sortiment av grönsaker här.

Ät mer fisk

Vi bör alla se till att vi får i oss tillräckligt med proteiner av hög kvalitet för att hålla oss friska, eftersom det behövs för att kroppen ska kunna växa, läka och må bra. Just fisk innehåller mycket av dessa proteiner. Findus fiskprodukter är därför en väldigt bra proteinkälla.

 

Varierande fisksortiment

Det rekommenderas att vi äter fisk 2-3 gånger i veckan för att få ett bra omega 3-tillskott – och vi bidrar gärna med vårt varierade fisksortiment. Våra favoriter är bland annat laxfilé, havets oxfilé torskryggen, eller varför inte våra nyckelhålsmärkta sprödbakade torskfiléer! Med ett stort utbud kan du variera veckans fiskmiddagar.


Kom ihåg att djupfryst fisk har samma näringsvärde som färsk, precis som i fallet med grönsakerna! Här kan du se hela vårt sortiment av fisk.