Fiskare och deras besättning

Det krävs hängivenhet, mod och passion för att vara ute på havet under lång tid och i olika typer av väder. Här får du ta del av upplevelser, drömmar och ambitioner från kaptener. Träffa kapten Jeff Garrison och matros Tylar Loewen, och lär dig mer om livet på trålaren C/P Starbound som fiskar Alaska pollock.

ETT FAMILJEARV

Det är natt på Berings hav utanför Alaskas kust. Bara ljuset från den drygt 90 meter långa C/P Starbound lyser i det becksvarta mörkret. Det finns alltid något som behöver göras på båten. Även när det är hög sjö och enorma, iskalla vågor slår mot skrovet och når ända upp till styrhytten.

Tylar Loewens fokus är att hålla besättningen, utrustningen och fångsten säker. ”Att jobba när det är hög sjö är tufft men om arbetspasset slutar med ett nät fullt av fisk, då är det värt det.”

 

 

FÖDD TILL ATT FISKA

Kapten Jeff Garrison, 46, ville alltid bli yrkesfiskare precis som hans pappa, som var kapten på ett stort krabbfartyg. På somrarna när Jeff var med ute på havet lekte han på båtens akterdäck.
Den här tiden med pappan inspirerade honom och Jeff brukade titta på honom och tänka: ”jag vill vara som pappa när jag blir stor.”

För Jeff är det en frihetskänsla att vara ute på havet. Det är en del av den han är. ”Det känns inte som ett jobb. Jag saknar faktiskt äventyret när jag är hemma.”

TVÅ SÄTT ATT SE PÅ HÅLLBARHET

Tylar har också fisket i blodet, precis som Jeff. Hans pappa är kapten på ett fartyg och Tylar tänker gå i samma fotspår. Därför är hållbarhet så viktigt för honom och han räknar med att det alltid kommer att finnas pollock att fiska.

”Jag vill att det här ska vara för alltid. Jag vill jobba som yrkesfiskare.”

Jeff Garrison känner likadant och förstår hur viktig hans roll i att skydda planeten är, så att nuvarande och kommande generationer kan försörja sig på det havet ger.

”Det är vårt jobb att lämna havet i samma skick som det var när vi började utnyttja det. När konsumenterna ser MSC-märkningen hoppas jag att de förstår att vi tar hand om fiskbeståndet.”

Photography: @Mark Meyer. Courtesy of the Marine Stewardship Council.