Snabba snittar, tips & goda recept med smördeg

Smördeg är fantastiskt gott och gör det superlätt att snabbt fixa snygga och mumsiga tilltugg eller snittar. Eller gör en välfylld smördegspaj, goda piroger eller små frasiga knyten med grönsaker. Här har vi samlat smarta tips, goda receptidéer och annat smått och gott du kan göra med smördeg.

Vad är smördeg?

Smördeg, även kallad tusenbladsdeg eller puff pastry på engelska, är en kavlad vetedeg av mjöl, smör och kallt vatten som viks upprepade gånger så den består av många tunna skikt. När smördeg gräddas separeras skikten av ångbildningen och ett luftigt och frasigt bakverk bildas.

Smördeg används till både salta och söta bakverk, det är bara att baka ut degen till önskad storlek och baka över pajer, göra piroger eller små knyten med lax och grönsaker. Eller varför inte egna croissanter till söndagsfrukosten?