Laga vegetariskt som mättar!
Att man inte skulle bli mätt av att äta vegetariskt är en myt som vi helt enkelt måste ändra på. Mättande ingredienser är exempelvis rotfrukter, svamp och broccoli, samt vegetariska proteinkällor som Falafel. Dessutom är goda tillbehör av bröd, potatis eller pasta både uppskattade och mättande.
Mer smak, textur & mättnad!
Ett smidigt sätt att skapa mer intressanta rätter är att använda ägg och mejeriprodukter såsom mjölk, kvarg, grädde, smör och inte minst ost i alla tänkbara varianter. Det ger smak, textur och mättnad. Det går självklart bra att använda veganska varianter av detta för samma effekt.
Lek med språket
Om du vill få familjen intresserad av äta vegetariskt hjälper det ibland att leka med språket och kalla den vegetariska rätten för nåt intressant. Istället för att bara kalla en rätt för ”vegetarisk gryta” kan du istället prata i termer av regioner, årstider eller adjektiv som exempelvis ”het toscansk gryta”.
Ge textur till maten!
Förhöj smakupplevelsen i maten med härligt knapriga toppings som nötter, rostade kikärtor, rostade solrosfrön, krutonger eller helt vanliga corn flakes. Torkad svamp, snabbpicklad rödlök, pumpakärnor, oliver, cashewnötter, chiafrön, och rostad lök är andra toppings som ger bra textur.
Inspireras av våra vegetariska recept
I vår receptbank har vi en mängd gröna och vegetariska recept som gör det lätt för dig att laga vegetariskt många gånger i veckan. Vi har även tagit fram en vegetarisk veckomeny som ger dig tips för en grönare vardag. Och kom ihåg - alla våra recept är klimatberäknade, något du kan läsa mer om här.
Inspireras av internationella kök
Står det helt stilla när du ska laga vegetariskt? Det beror troligtvis på att du inte är van vid det. Ett bra sätt är att utgå ifrån befintliga internationella kök såsom mexikanskt, indiskt, asiatiskt, toscanskt, grekiskt och persiskt. Många av de internationella köken är faktiskt redan till stor del vegetariska.
Fryst sparar tid, pengar och miljö
Eftersom fryst vegetarisk mat är lättlagad sparar du massor av tid i köket. Dessutom håller det sig färskt i frysen och du behöver bara plocka fram så mycket du behöver, vilket sparar både pengar och klimat. Med alla de fördelarna är det enklare att laga vegetariskt som Pease allt oftare.