Svenska ärter med Wallenbergare

Biffar med ärter
20 min
förberedelsetid
30 min
tillagningstid
4
Serveringar

Fina svenska ärter med Wallenbergare

Svensk klassiker – Wallenbergare! De här gyllenbruna Wallenbergarna serveras tillsammans med våra svenska Ebba-ärter och hemlagat potatismos. Det finns inte mycket som slår denna svenska favoriträtt.

Klimatberäknade recept symbol Bra mellan 1,5 och 2,4 CO2 med text

Förberedelser

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.

  2. Mixa färsen med salt och peppar i matberedare 10–20 sek.

  3. Häll över i en bunke och blanda ner äggulorna och 2 dl grädde, lite i taget.

  4. Se till att ingredienserna till färsen är ordentligt kalla, annars kan färsen spricka.

  5. Vispa 2 dl grädde lätt till mjuka toppar.

  6. Vänd ner grädden i färsen och låt blandningen stå i kylen en stund så blir wallenbergarna lättare att forma.

  7. Pulsa det vita brödet i en mixer till smulor och häll upp dem på en tallrik.

  8. Forma med våta händer fyra biffar av färsen och vänd dem i brödsmulorna.

  9. Stek wallenbergarna 6–7 minuter på varje sida i smör och olja tills de är gyllenbruna.

  10. Pressa den nykokta, varma potatisen i en ny kastrull.

  11. Tillsätt mjölk och smör och vispa runt tills du har en len potatispuré. Smaksätt med salt och peppar.

  12. Lägg på locket och håll purén varm.

  13. Koka upp mineralvatten och smör i en kastrull, smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.

  14. Tillsätt ärtor och finhackad schalottenlök.

  15. Häll av spadet efter 1–1 ½ minut. Servera direkt.

Dricks!

  • Vegetarisk twist på klassikern? Byt ut Wallenbergaren mot vår Falafel.

Ingredienser

Findus-produkt(er) som behövs för detta recept

Ingredienslista

Färsbiffar:
500 
g
 
Finmald kalvfärs
4 
äggulor
4 
dl
 
vispgrädde
Salt och vitpeppar från kvarn
5 
Skivor ljust bröd
Smör och olja till stekning
Ärter:
250 
g
 
Svenska Ärter
3/4 
dl
 
Mineralvatten
1 
smör
1 
schalottenlök
Salt, svartpeppar från kvarn
1 
nypa socker
Potatismos:
500 
g
 
potatis
25 
g
 
smör
1,5 
dl
 
grädde
Salt, vitpeppar från kvarn
Till servering:
100 
g
 
Smält skirat smör
Rårörda lingon

Lagade du det här receptet? Lämna oss en recension!

Ange lite extra information:
* Obligatoriska fält
* Obligatoriska fält