Ärter med Wallenbergare

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4
Ärter med Wallenbergare

Wallenbergare är en favorit hos många. Rätten ska såklart serveras med potatismos och ärter. En wallenbergare är en pannbiff där färsen består av finmalet kalvkött. Övriga ingredienser är bland annat grädde, äggulor, salt, peppar och färskt ströbröd. Så gott! De här gyllenbruna Wallenbergarna serverade tillsammans med våra svenska Ebba-ärter kokta i mineralvatten, smör och finhackad schalottenlök finns det inte mycket som slår. Till Wallenbergaren serverar vi ett gott hemlagat potatismos. En fantastik matupplevelse!

Klimatberäknade recept symbol Bra mellan 1,5 och 2,4 CO2 med text
Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4

Ingredienser

Färsbiffar:
500 
g 
Finmald kalvfärs
4 
äggulor
4 
dl 
vispgrädde
Salt och vitpeppar från kvarn
5 
Skivor ljust bröd
Smör och olja till stekning
Ärter:
3/4 
dl 
Mineralvatten
1 
smör
1 
schalottenlök
Salt, svartpeppar från kvarn
1 
nypa socker
Potatismos:
500 
g 
potatis
25 
g 
smör
1,5 
dl 
grädde
Salt, vitpeppar från kvarn
Till servering:
100 
g 
Smält skirat smör
Rårörda lingon

Förberedelser

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.

  2. Mixa färsen med salt och peppar i matberedare 10–20 sek.

  3. Häll över i en bunke och blanda ner äggulorna och 2 dl grädde, lite i taget.

  4. Se till att ingredienserna till färsen är ordentligt kalla, annars kan färsen spricka.

  5. Vispa 2 dl grädde lätt till mjuka toppar.

  6. Vänd ner grädden i färsen och låt blandningen stå i kylen en stund så blir wallenbergarna lättare att forma.

  7. Pulsa det vita brödet i en mixer till smulor och häll upp dem på en tallrik.

  8. Forma med våta händer fyra biffar av färsen och vänd dem i brödsmulorna.

  9. Stek wallenbergarna 6–7 minuter på varje sida i smör och olja tills de är gyllenbruna.

  10. Pressa den nykokta, varma potatisen i en ny kastrull.

  11. Tillsätt mjölk och smör och vispa runt tills du har en len potatispuré. Smaksätt med salt och peppar.

  12. Lägg på locket och håll purén varm.

  13. Koka upp mineralvatten och smör i en kastrull, smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.

  14. Tillsätt ärtor och finhackad schalottenlök.

  15. Häll av spadet efter 1–1 ½ minut. Servera direkt.