
Fina svenska ärter med Wallenbergare
Svensk klassiker – Wallenbergare! De här gyllenbruna Wallenbergarna serveras tillsammans med våra svenska Ebba-ärter och hemlagat potatismos. Det finns inte mycket som slår denna svenska favoriträtt.
Förberedelser
- Skala och koka potatisen i saltat vatten. 
- Mixa färsen med salt och peppar i matberedare 10–20 sek. 
- Häll över i en bunke och blanda ner äggulorna och 2 dl grädde, lite i taget. 
- Se till att ingredienserna till färsen är ordentligt kalla, annars kan färsen spricka. 
- Vispa 2 dl grädde lätt till mjuka toppar. 
- Vänd ner grädden i färsen och låt blandningen stå i kylen en stund så blir wallenbergarna lättare att forma. 
- Pulsa det vita brödet i en mixer till smulor och häll upp dem på en tallrik. 
- Forma med våta händer fyra biffar av färsen och vänd dem i brödsmulorna. 
- Stek wallenbergarna 6–7 minuter på varje sida i smör och olja tills de är gyllenbruna. 
- Pressa den nykokta, varma potatisen i en ny kastrull. 
- Tillsätt mjölk och smör och vispa runt tills du har en len potatispuré. Smaksätt med salt och peppar. 
- Lägg på locket och håll purén varm. 
- Koka upp mineralvatten och smör i en kastrull, smaksätt med salt, peppar och en nypa socker. 
- Tillsätt ärtor och finhackad schalottenlök. 
- Häll av spadet efter 1–1 ½ minut. Servera direkt. 
Tips!
- Vegetarisk twist på klassikern? Byt ut Wallenbergaren mot vår Falafel. 




