Förberedelser
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Mixa färsen med salt och peppar i matberedare 10–20 sek.
Häll över i en bunke och blanda ner äggulorna och 2 dl grädde, lite i taget.
Se till att ingredienserna till färsen är ordentligt kalla, annars kan färsen spricka.
Vispa 2 dl grädde lätt till mjuka toppar.
Vänd ner grädden i färsen och låt blandningen stå i kylen en stund så blir wallenbergarna lättare att forma.
Pulsa det vita brödet i en mixer till smulor och häll upp dem på en tallrik.
Forma med våta händer fyra biffar av färsen och vänd dem i brödsmulorna.
Stek wallenbergarna 6–7 minuter på varje sida i smör och olja tills de är gyllenbruna.
Pressa den nykokta, varma potatisen i en ny kastrull.
Tillsätt mjölk och smör och vispa runt tills du har en len potatispuré. Smaksätt med salt och peppar.
Lägg på locket och håll purén varm.
Koka upp mineralvatten och smör i en kastrull, smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.
Tillsätt ärtor och finhackad schalottenlök.
Häll av spadet efter 1–1 ½ minut. Servera direkt.
Dricks!
Vegetarisk twist på klassikern? Byt ut Wallenbergaren mot vår Falafel.