Lax med ugnsrostade rödbetor och nötsmör

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4
Lax med ugnsrostade rödbetor och nötsmör

ASC-certifierad laxfilé med rödbetor och spenat

Vi älskar lax (speciellt hållbar) och därför gillar vi också att variera våra tillbehör och smaksättningar. Ugnsrostade rödbetor och färsk spenat tillsammans med hemgjort nötsmör ringlat över - kan det bli bättre? Mums!

Klimatberäknade recept symbol max 0,7 kg CO2 med text

Förberedelsetid
'
Tillagningstid
'
Antal portioner
4

Ingredienser

1 
msk 
rapsolja
Salt och peppar
Ugnsrostade rödbetor:
800 
g 
rödbetor
2 
msk 
olivolja
0,5 
st 
citron
70 
g 
spenat, färsk
Nötsmör:
50 
g 
cashewnötter
50 
g 
mandel
50 
g 
hasselnötter
100 
g 
smör

Förberedelser

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta rödbetor. Lägg dem på en plåt och ringla över olivolja, rivet citronskal och citronsaft. Sätt in rödbetorna i ugn i ca 30 minuter.
  2. När rödbetorna är klara tar du ut dem och vänder ner färsk spenat.
  3. Sänk ugnsvärmen till 160 grader. Lägg tinade laxfiléer i en ugnsfastform. Ringla över rapsolja. Salta och peppra. Sätt in i ugn i ca 10-15 minuter.

Nötsmör

  1. Smält och skira smör.

  2. Mixa varje nötsort för sig själva pulsvis i en matberedare. Det är viktigt att inte mixa nötterna tillsammans eftersom de är olika hårda och behöver mixas olikalänge.

  3. Häll ner de mixade nötterna i det smälta klarifierade smöret och blanda runt.

Servering

  1. Lägg upp laxfiléerna och rödbetorna på en tallrik och slå över nötsmöret.

    Findus tipsar!

    Du kan även servera denna rätt tillsammans med ett gott mandelpotatismos, halvera isåfall mängden av rödbetorna.