Linsgryta från Nordafrika

Linsröra med libabröd
15 min
förberedelsetid
30 min
tillagningstid
4
Serveringar

Röd linsgryta är en klassisk rätt från Nordafrika. Den är gjord på linser, kryddor och grönsaker, och serveras vanligen med ris eller matbrödet Libabröd.
Det finns olika variationer av linsgryta beroende på vilket land i Afrika den kommer från. I Algeriet till exempel, är linsgrytan ofta röd och innehåller chilipeppar. I Tunisien och Marocko är linsgrytan ofta mer kryddig, med kanel, kardemumma och spiskummin.
Afrikansk linsgryta är en riktig klassiker, och passar perfekt att laga när man har gäster. Den är lättlagad, vegetarisk och smakrik – det finns ingen anledning att inte laga linsgryta oftare!

Klimatberäknade recept symbol max 0,7 kg CO2 med text

Förberedelser

  1. Skölj linserna i en sil över rinnande kallt vatten i ca: 30 sekunder.
  2. Skala och hacka löken i mindre bitar.
  3. Sätt en stekpanna eller gryta på spisen och stek löken i oljan på medelhög värme. Löken ska bli mjuk så att sötman kommer fram.
  4. När löken har mjuknat tillsätter du tomatpuré och fräser både lök och tomatpuré i 2 minuter.
  5. Tillsätt muskotnöt, Berberekrydda, svartpeppar, kardemumma och torkad ingefära. Låt kryddorna steka med och njut av dofterna som sprider sig i köket.
  6. Häll i de sköljda röda linserna, buljongen och vattnet i grytan och låt det koka på svag värme i 10 minuter. Välj buljong efter tycke och smak. Med en grönsaksbuljong håller du rätten vegetarisk. Kycklingbuljong ger rätten en djupare smak.
  7. Dra bort grytan från värmen och smaka av din afrikanska linsgryta. Ifall du vill kan du tillsätta lite salt ifall buljongen inte var salt nog.

Dricks!

  • Servera gärna den röda linsgrytan i grytan direkt på bordet. Vill du göra den ännu vackrare kan du toppa grytan med hackad persilja och lite citronzest. Linsgrytan är perfekt att serveras tillsammans med bröd, gärna Libabröd eller ris.


Ingredienser

200 
g
 
Röda linser
5 
dl
 
vatten
1 
st
 
gul lök
2 
msk
 
tomatpuré
1 
krm
 
Muskotnöt
1 
st
 
Buljongtärning
1 1/2 
msk
 
Berberekrydda
2 
krm
 
svartpeppar
1/2 
msk
 
Kardemumma
1/2 
msk
 
Torkad ingefära
1/2 
dl
 
olja

Lagade du det här receptet? Lämna oss en recension!

Ange lite extra information:
* Obligatoriska fält
* Obligatoriska fält