Det innebär att vi räknat ut hur stort klimatavtryck en portion av receptet ger i form av kg koldioxidekvivalenter* (CO2e). För att beräkna receptets klimatavtryck har vi utgått från de enskilda råvarornas klimatavtryck.
Data på klimatavtryck per råvara i receptet kommer från RISE:s (Research Institutes of Sweden) klimatdatabas, en bred databas som speglar livsmedelskonsumtionen i Sverige. I RISE:s klimatdatabas har livscykelanalyser för Livsmedelsverkets 2000 neutrala produkter sammanställts. Livscykeln sträcker sig från primärproduktionen, det vill säga odlingen eller uppfödningen, fram till att livsmedlet lämnar fabriksgrinden.
Klimatavtrycket från förpackning, transport från producent till slutkonsument och tillagning för servering är inte inräknat. Däremot har olika produktionssätt olika värde i databasen, exempelvis har växthusodlade tomater ett annat klimatavtryck än frilandsodlade tomater. Klimatavtrycket beräknas som kg CO2e per kg produkt.
När vi beräknar våra recept och det finns flera värden för samma råvara, som i exemplet med tomater, har vi använt det lägsta värdet. Dock har vi valt att inte använda värden för ekologiska produkter.
*Koldioxidekvivalenter eller CO2e är ett mått på utsläpp av växthusgaser. Eftersom olika växthusgaser har olika stor påverkan räknas de om till koldioxidekvivalenter för att ge ett samlat och jämförbart värde.