Mumsiga och mångsidiga blomkål

Blomkål är med sin krispighet och milda söta ton en mångsidig favorit på middagsbordet. Blomkål passar utmärkt i gratänger och soppor, är god att ätas som mos eller rosta både hel och i skivor i ugnen. Här bjuder vi på massor av blomkålsinfo, smarta tips och mumsiga recept med blomkål.

Vad är blomkål?

Blomkål är en grönsak inom arten kål (Brassica oleracea) där vi också hittar släktingar som broccoli och kål. Det är blomkålens vita, outvecklade blommor som vi äter och de passar bra att äta tillagade såväl som råa eller inlagda. Förutom den traditionella vita blomkålen finns det även grön, gul och lila blomkål.

Blomkålen är en mycket speciell kålsort, med en uppsvälld och deformerad blomställning. Blomställningen slutar tidigt att växa på längden, istället tjocknar och förgrenar den sig kraftigt. Därefter börjar det typiska blomkålshuvudet växa fram som består av en mängd, oftast vita, blomknoppar som samlats tätt i buketter.