bönor som lyfter maten!

Bönorna är ett fantastiskt tillbehör som finns i en mängd olika varianter. Fyllda av både smak och nyttigheter lyfter bönor de flesta maträtter som sallad, fisk, husmanskost och tacos. Eller varför inte prova söta och nötiga vaxbönor på pizzan? Här bjuder vi på våra bästa tips och recept med bönor som måltidens stjärna.
bönor som lyfter maten!
Bönorna är ett fantastiskt tillbehör som finns i en mängd olika varianter. Fyllda av både smak och nyttigheter lyfter bönor de flesta maträtter som sallad, fisk, husmanskost och tacos. Eller varför inte prova söta och nötiga vaxbönor på pizzan? Här bjuder vi på våra bästa tips och recept med bönor som måltidens stjärna.

Släng ihop en god bönsallad

Det är superlätt att fixa en god och matig bönsallad! Tillsätt bara en handfull av dina favoritbönor som våra nyttiga sojabönor till grönsalladen och servera med en bit bröd.

Låt bönorna ta plats på tallriken!

Grönsaker ska gärna ta stor plats på tallriken i en balanserad måltid. Baljväxter som bönor är ett utmärkt tillskott till grönsakerna, så som bönpasta eller varför inte en böngryta? Bönor innehåller hälsosamma näringsämnen som växtprotein, fiber och vitaminer. Gott för både dig och kroppen!

Delikata Sojabönor – en god källa till protein

Våra sojabönor även kallat edamamebönor, som kan serveras både varma och kalla är inte bara knaprigt utsökta med len och nötig smak. De även perfekta som extra proteinkälla till vegetarisk kost och gör gröna maträtter ännu nyttigare.

Vad är Haricots Verts?

Haricots Verts är de gröna långsmala och söta bönorna med det svårstavade namnet. De passar utmärkt till lax och vår smakrika falafel. Ett tips är att blanda ner Haricots verts i din sallad eller Veggie Sides grönsaksblandning.

Hela världen älskar kikärtor!

Kikärtor är en av de mest konsumerade baljväxterna i världen och det finns både gula och gröna kikärtor. Kikärtornas milda karaktär och spröda textur är perfekta i smakrika rätter och utgör en stor del av vår Falafel och läckra Veggie Sides. Prova även att lyxa till det med en slät hummus gjord på mixade kikärtor och dippa med en bit pitabröd. Mums!

Bruna bönor – ett klassiskt svenskt tillbehör

I Sverige har vi ätit bruna bönor sedan 1600-talet och de har blivit en självklar del av husmanskosten. Våra goda Bruna Bönor har varit populära i svenska hem i över 50 år. De passar till en mängd olika rätter, från husmanskost till modernare varianter som vegetarisk chili med extra hetta.

Kan man frysa bruna bönor efter tillagning?

Ja, det går hur bra som helst att frysa in bruna bönor som blivit över. Tänk bara på att tina upp dem eller värma försiktigt så att de delikata bönorna inte går sönder under uppvärmningen.

Riktiga tacos med refried beans

Om du vill göra riktiga tex-mex tacos är refried beans ett måste. Det är både enkelt och gott och passar perfekt som tillbehör till vegetariska tacos. Blev du sugen på tacos nu? Vi har samlat massor av goda tips och recept på fisk tacos och vegetariska tacos här.

Vad är vaxbönor?

Våra frysta vaxbönor är spänstiga, långsmala och gula bönor med en mjuk sötma. Vaxbönor är ett gott tillbehör till de flesta maträtter och de blir extra läckra med en klick smör på, tillsammans med lite salt och peppar.

Hur mycket protein innehåller bönor?

Bönor är källa till protein och sojabönan är en av de mest proteinrika. Våra frysta Sojabönor innehåller hela 13 g protein/100 g. Det gör dem till ett perfekt tillskott av protein till vegetariska rätter! Proteinet i bönorna hjälper både till att ge en behaglig mättnadskänsla i magen och är viktig för kroppens hälsa.

Varför får man gaser av bönor?

Bönorna har ett rykte om sig att göra magen lite gasig. Det beror på att bönor innehåller fermenterbara fibrer som kan bilda gaser i tarmen när de bryts ner. Men på den positiva sidan så skapar fibrernas nedbrytning samtidigt ämnen som är viktiga för tarmen och magens hälsa.

Varför ska man skölja bönor?

Ämnen som lektiner (typ av proteiner) och saponiner (bitterämnen) finns utanpå bönorna och kan ge kroppen besvär med matsmältning och gaser. Därför är det nödvändigt att skölja bönorna ordentligt innan du ska äta dem. Torkade bönor rekommenderas att blötläggas i vatten i upp till 24 timmar för att lösgöra ämnena och underlätta vid kokningen.

Vad är bönor?

Bönor är fantastiska! De är söta, knapriga, nötiga, runda och mjälla, eller långa och spänstiga. Det finns en mängd olika bönor som har olika smak och utseende. Vad alla bönorna har gemensamt är att de är lätta att laga och passar till de flesta maträtter. Dessutom är de fyllda med nyttigheter som B-vitamin, protein och mineraler. Bönorna tillhör familjen ärtväxt, så man skulle kunna säga att de är kusin med ärtan som ligger oss varmt om hjärtat. Nästan alla länder har sina egna traditionella rätter med bönor som chili con carne i Mexiko, vita bönor i tomatsås i Storbritannien och såklart bruna bönor med fläsk i Sverige.