Ebba ärtan - en smakrik & söt ärta

Ärtor är framtidens mat och så mycket mer än ett enkelt tillbehör. Findus Ebba-ärter är unika med sin söta smak och jämna kvalitet. De är Svenskt Sigill-märkta och odlade i Sverige med minsta möjliga miljöpåverkan. Vill du veta mer om ärter? Fortsätt läs för fakta, inspiration och ärtrecept!

Ärter eller ärtor?

Det finns inget rätt eller fel i hur man benämner en ärta i plural. Både ärter och ärtor fungerar. Ärter är alltså pluralformen av ärt, medan ärtor är plural av ärta. Ärter används främst som en kollektivbeteckning, därav ärter och fläsk. Man tänker då inte på varje enskild ärta utan på mängden. Ärtor används ofta om man kan räkna ärtorna, t.ex. kan man säga att det ligger en ärta eller tre ärtor på ett fat. Man skriver alltså många ärtor men mycket ärter.

Så oroa dig inte, du har sagt rätt hela tiden.

Det här visste du inte om ärter

Man brukar prata om ärter som en av de bästa växtbaserade källorna till protein.

Ärter är en av få baljväxter man ofta använder som både huvudingrediens och som tillbehör. Ärter kan också tillagas som förrätt, varmrätt och efterrätt.

Att ”sprita ärtor” betyder att man plockar ur fröet ur själva baljan.

Att odla ärter är relativt enkelt och  kräver också lite resurser, vilket är bra för planeten.

Ärter mättar, skyddar mot förkylning och stärker skelettet tack vare deras mångsidiga innehåll.

”Ebba-ärtan är nog det bästa som hänt ärtodlingen de senaste decennierna”

- Richard Tellström