Hur tillagar jag fryst fisk?

Att tillaga fryst fisk tror många är svårt, men det är snarare tvärtom. Det du bör hålla kolla på när du ska laga fryst fisk är bland annat innertemperaturen, att fisken inte tinas för snabbt, att förstå skillnaden på fiskart och hur just den ska tillagas. Följ våra enkla råd för hur du tillagar djupfryst fisk på bästa sätt.
Hur tillagar jag fryst fisk?

Att tillaga fryst fisk tror många är svårt, men det är snarare tvärtom. Det du bör hålla kolla på när du ska laga fryst fisk är bland annat innertemperaturen, att fisken inte tinas för snabbt, att förstå skillnaden på fiskart och hur just den ska tillagas. Följ våra enkla råd för hur du tillagar djupfryst fisk på bästa sätt.

Fryst fisk blir som godast om den tinas före tillagning

 

Hur tinar jag fryst fisk på bästa sätt?

Att tillaga fryst fisk är inte så svårt som många tror att det är, det är snarare tvärtom. Lägg dina frysta lax- eller torskfiléer i kylen på morgonen så är det redo för att tillagas till middag på kvällen. Det är en skonsam upptiningsprocess för fisken

 

Hur tinar jag fryst fisk snabbt?

Har du glömt ta ut fisken från frysen? Ingen fara. Lägg den frysta fisken med förpackning i kallt vatten i cirka 10 min. När fisken har en innertemperatur på -1°C är fisken redo för tillagning. Skulle du vilja skynda på processen ännu mer så ”böj/vricka” på fisken så det bildas en värme som gör att den frysta fisken tinar snabbare.

Låt alltid fisken tinas i förpackningen, då håller sig fisken både finare och behåller smakerna bättre

Att tillaga fryst torsk i ugn går både snabbt och är enkelt!

Kan jag tina fryst fisk i mikrovågsugn? 

Att tina upp fisk i mikrovågsugn eller genom att strö över salt är lite svårare eller rättare sagt det är lätt att det går snett. För det är lätt att delar av fisken börjar koka när du värmer i mikro eller att man råkar salta alldeles för mycket. Så känner du dig inte trygg i det så är ovanstående tips bättre.

Hur tillagar jag panerad fisk?

Panerad fisk och fiskpinnar tillagar du bäst direkt från frysen in i ugnen. Tillaga på hög värme så du får en krispig yta, runt 225°C i cirka 20-25 minuter. Tillagas de på för låg värme är det lätt att paneringen blir mjuk. Findus Fiskpinnar går både att tillaga i ugn på 225°C i 10-15 minuter eller steka på medelhög värme i 6-8 minuter.

Tillaga direkt från frysen

Nästan all fryst fisk rekommenderas att tillagas när fisken väl har tinat, men våra Torskfiléer och Ångade Goda Ryggfiléer av torsk går att tillaga direkt från frysen in i ugnen.

Vilken innertemperatur ska fisk ha?

En kökstermometer är din absolut bästa vän när du ska tillaga fisk – både lax och torsk. Torsk bör ha en innertemperatur på 52–56°C och lax  50-55°C. Tiden spelar därför inte så stor roll för de är olika beroende på tillagning – stekpanna eller ugn.

Innertemperatur för torsk bör ligga runt 52-56°C

Hur vet jag när laxen är klar?

Många har svårt att avgöra när laxen är klar, och har du inte en kökstermometer så kan du se det genom att små vita prickar börja bubbla upp från laxen. Det är proteinet som formateras och laxen redo för att serveras. 

Går det att frysa fisk efter upptining?

Kvalitén och texturen på fisken skulle försämras. Därför rekommenderar vi att tillaga den frysta fisken direkt när den tinat. Men det går bra om de är tillagade i en gryta eller soppa.