Få barnen att tycka om fisk!

Det är viktigt att få barnen att äta och tycka om fisk från att de är små, eftersom det innehåller näring som är viktig för dem. Vi på Findus vill ge dig några tips och råd om hur du får dina barn att tycka om fisk.

Fisk är rik på viktiga näringsämnen. Att äta fisk är därför en viktig och nyttig vana. Precis som med de flesta goda vanor är det mer troligt att man fortsätter att äta och tycka om fisk som vuxen om man börjat med det som barn. Börja därför gärna ge barnen fisk redan när de är små!

Varför är fisk så bra för barn?

Fisk är väldigt näringsrikt. Därför rekommenderas det att du äter fisk eller skaldjur 2-3 gånger/vecka. Först och främst är fisk en utmärkt proteinkälla. Fisk innehåller i genomsnitt ca 19,5 g protein per 100 g, även om det varierar från art till art. Protein är viktigt för att kroppen ska kunna växa, läka och må bra och särskilt barn behöver protein för att skelettet ska växa och utvecklas normalt.

Vissa fiskarter är bra eller t.o.m. väldigt bra omega 3-källor. Fet fisk som lax och makrill samt vit fisk som torsk innehåller dessa särskilda fettsyror. Omega 3-fettsyror är essentiella, vilket innebär att vi behöver få i oss dem via kosten eftersom kroppen inte kan producera dem själv. De är viktiga för barn eftersom de behövs för att de ska kunna växa och utvecklas normalt, och barn i Europa bör försöka få i sig mer omega 3 via kosten.

Andra viktiga näringsämnen som finns i olika mängd i våra fiskarter är jod, selen och D-vitamin. Jod är särskilt viktigt för barn eftersom det gör att barnen kan växa normalt. D-vitamin behövs för att barns skelett ska kunna växa och utvecklas normalt och för att deras immunsystem ska fungera.

D-vitaminbrist är ett växande problem som uppmärksammas alltmer i Europa.

Våra fiskpinnar

Findus fiskpinnar är en bra inkörsport till fisk för barn, eftersom de är både goda och näringsrika.

De är inte bara rika på protein och omega 3-fettsyror, utan de är också en källa till andra näringsämnen som jod, selen och vitamin B12. De är alltså fulla av nyttigheter och bra för dina växande barn!

De är dessutom gjorda av bra och barnvänliga ingredienser: en näringsrik kärna av god 100-procentig fiskfilé täckt av härligt knaprig panering med milda kryddor, och tillagad med rapsolja – den olja som innehåller minst andel mättat fett. Barn kan tycka att fet fisk är för stark, men med våra fiskpinnar får de enkelt i sig nyttig omega 3 och de kommer garanterat att tycka om dem. Perfekt!

Måltidsinspiration

Nu vet vi varför fisk är så viktigt för barn. Här kommer lite måltidsinspiration för att få dina barn att äta och tycka om fisk.

  • Gör fisk roligt! Barn gillar att göra sina egna maträtter, så vad sägs om en tacokväll med fisk? Ställ fram lite fiskpinnar på matbordet tillsammans med skuren sallad, tärnade tomater, riven ost och lite tacosås eller guacamole om dina barn tycker om det. Låt alla ta för sig och skapa sina egna smarriga tacos!
  • Fiskgratäng är ett bra sätt att få i sig fisk – och gott är det också! Det är bra eftersom det inte smakar så ˮfiskigtˮ (beroende på vilken fisk du väljer) och det blir en balanserad måltid. Prova gärna receptet med vår gyllene fiskgratäng Florentine Servera flera av barnens favoritgrönsaker tillsammans med gratängen – våra söta svenska Ebba-ärter passar särskilt bra.
  • Fredagen är ofta veckans höjdpunkt! Servera fisk tacos istället för de traditionella tacosen eller en smarrig fiskburgare. Testa en ny fiskrätt varje vecka eller håll dig till familjens fiskfavorit. Låt dina barn vara med och skapa menyn – låt dem välja sina favoritgrönsaker eller få dem att skapa en lyxig måltid med restaurangkänsla. Med Findus på menyn varierar du fredagsmyset!

Här kan du välja fisk från hela vårt fisksortiment >>