så lyckas du med att grilla fisk

Så grillar du fisk som ett proffs

Äntligen är grillsäsongen här! Låt fisken ta större plats på grillen i sommar. Med våra enkla tips och trix blir det lättare att lyckas med grillningen. Det är inga konstigheter att grilla fisk, men resultatet blir bättre om du kan några enkla tips. Så här kommer våra bästa tips för att grilla fisk.

Ni kanske undrar vilken av Findus fisk som passar att grilla? De fiskar som fungerar bäst på grillen är våra naturella filéer, alltså vår torsk och vår lax. Då all Findus fisk är fryst är det viktigt att tina fisken genom att lägga fram den på lite hushållspapper innan det är dags att grilla. Om du har glömt att tina fisken och grillen snart är redo kan du enkelt tina fisken, fortsatt i förpackningen, i lite kallt vatten. Då tinar fisken snabbt. Fisken kan dock vara lite fryst i mitten, det funkar fint att grilla ändå!

Innan grillningen är det viktigt att pensla fisken med olja så att inte fisken bränner sig fast på gallret då det blir svårt att få loss fisken. Är det fisk utan skinn som ska grillas är ett tips att grilla fisken på lite aluminiumfolie, gärna dubbelvikt. Detta fungerar helt enkelt som ett skinn och det blir enklare att grilla fisken.

Sommargrillning

Värme och tid

För att lyckas med fisken är det viktigt att hålla koll på värmen. Grillen ska ej vara för varm eftersom det kan göra att fisken bränns innan den blir genomstekt. Med en gasolgrill är det enklare att kontrollera samt reglera värmen. Använder du däremot en kolgrill kan du reglera värmen genom att höja eller sänka gallret. Hur länge fisken ska ligga på grillen varierar, både beroende på vilken sorts fisk och hur stora filéerna är. De flesta brukar dock göra felet med att grilla fisken för länge vilket gör att fisken blir torr. Det är viktigt att ha koll på fisken under hela grillningen. Du kan faktiskt se på fisken när den är klar. Om köttet fortfarande är lite blankt behöver fisken lite mer tid på grillen. När fisken har fått en fast konsistens är det dags att ta av den från grillen. Kom ihåg att fisken fortsätter tillagas på eftervärme, så servera den direkt!

Kan fisken vara lite rå?

Det är många som föredrar att servera lax eller öring lite rosa i mitten, något som gör att fisken blir väldigt saftig. Detta kan med fördel också göras med alla typer av vit fisk, som exempelvis torsk. Om du tar av fisken innan den har en kärntemperatur på 60 grader får du garanterat ett perfekt resultat!

Kryddning

Hur ska man tänka kring kryddningen när man grillar fisk? Bör man krydda före eller efter? Det funkar fint med båda sätten. Du kan krydda före, under eller efter grillningen. Det är också gott att exempelvis marinera fisken innan grillning, men tänk på att använda rätt typ av marinad. Om det är en marinad som innehåller socker är det bättre att använda den som en glase i slutet av grillningen.

Grilla i aluminiumfolie

Att laga fisken i aluminiumfolie är populärt och något som ofta ger ett smarrigt resultat. Genom att packa in fisken i aluminiumfolie tillagas fisken genom kokning, ej grillning så fisken kommer inte att ha en grillyta. Dock levererar sådana recept ofta massor av smak. Ett av våra bästa recept på just fisk i folie är vår lax med örtröra.

Laxfilé i folie på grillen 

Vi har samlat våra bästa och smarrigast recept på ett ställe – kolla in dem! Och såklart ska vi inte glömma såsen, spana in våra smarriga såser som passar utmärkt till grillat!