Flexitarianism

Intresset för vegetarisk mat och flexitarisk kost ökar i popularitet och allt fler vill ha mer vegetariskt på sin meny. 9 % av svenska folket är vegetarianer, men nästan varannan svensk (45 %) säger sig vara flexitarian idag och äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan. Skälen till att välja bort t ex kött och ersätta med gröna alternativ varierar och varianterna av vegetarisk kost är många. Den goda nyheten: Våra Findusprodukter passar utmärkt i en flexitarisk måltidsplan!

Findus produkter i flexitarisk kost

Att äta en nyttig och balanserad kost är viktigt för att hålla sig frisk och kry. Flexitarisk kost, eller så kallad deltidsvegetarism eller semivegetarism, har goda förutsättningar att vara nyttig och balanserad. Våra Findusprodukter kan med fördel ingå i sådan kost.

Man kan säga att flexitarisk kost är växtbaserad kost där även animaliska produkter som kött och fisk ingår. Flexitarianer kan själva bestämma hur ofta de äter animaliska produkter så länge den huvudsakliga delen av deras kost är växtbaserad. Därför kan alla våra fisk-, grönsaks- och vegetariska produkter ingå. 

Varför växtbaserad?

Globala hälsoorganisationer rekommenderar ökad konsumtion av grönsaker och många uppmuntrar även till att minska intaget av kött och öka det vegetabiliska proteinintaget.

I grönsaker finns fibrer och andra nyttigheter, och olika grönsaker innehåller olika typer och halter av vitaminer och mineraler. Äter man mycket grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Eftersom de är så näringsrika ska vi ha som målsättning att äta minst 500 gram frukt och grönsaker om dagen och det motsvarar till exempel två generösa nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter och två frukter. Men även en liten ökning är bra för hälsan. Potatis ingår inte i mängden 500 gram men är bra mat ändå. Flexitarisk kost ska vara full av olika grönsaker.

Frysta grönsaker är faktiskt precis lika näringsrika som färska. Frysningen bevarar nämligen allt det nyttiga. Om du övergår till flexitarisk kost är vårt tips att se till att alltid ha frysen full av våra Findusgrönsaker. Vi har en mängd olika grönsaker i vårt Findussortiment med allt från vanliga naturliga grönsaker som våra Svenska Ebba-ärterHackad spenat och Klassiska herrgårdsgrönsaker till smarriga tillagade gröna rätter, som Sveriges mest köpta Falafel eller våra veganska Quinoa- och sötpotatisbiffar

Växtbaserade proteiner

Viktiga växtbaserade proteinkällor är baljväxter, bönor, tofu, soja, nötter och förstås våra ärter. Flera hälsoorganisationer rekommenderar dessa, eftersom de både är nyttiga och har lång hållbarhet. De är inte enbart proteinkällor utan innehåller också fibrer, vitaminer och mineraler. I Europa är det vanligt att man får i sig för lite fibrer, men med flexitarisk kost som är sprängfylld med livsmedel som bönor, baljväxter och nötter är det lättare att få i sig de fibrer man behöver!

En vanlig flexitarisk växtbaserad dag kan bestå av:

  • till frukost gröt, bär och frön eller fullkornsbröd med jordnötssmör och frukt till eller kanske en skål med fullkornsflingor med mjölk och torkad frukt
  • till lunch hemlagad grönsaks- och linssoppa med massor av ärter, spenat, morötter, potatis och linser med fullkornsbröd till eller en smarrig wrap fylld med hummus, falafel och massor av salladsgrönsaker
  • till middag en mustig fransk gryta gjord på bönor och rotfrukter med nötigt brunt ris eller en ljuvligt lätt tofu och wook med nötter som är sprängfylld av färgstarka grönsaker på en bädd av nudlar.

Vi måste alla se till att äta tillräckligt med protein av god kvalitet för att hålla oss friska, eftersom protein krävs för att våra kroppar ska kunna växa, må bra och läka, men tänk på att växtbaserade proteiner ofta inte är fullvärdiga. Det innebär att de inte innehåller alla essentiella aminosyror som vi behöver få i oss via kosten. Därför är det viktigt att ha flera olika sorters proteinkällor. Vad sägs till exempel om att testa en värmande ärtsoppa med en fullkornsbulle till, en lätt lunch med quinoa- och spenatsallad eller en härlig middag med kikärtscurry och ris – läckra rätter som alla innehåller en fullständig uppsättning av essentiella aminosyror.

Kött, fisk och fågel

Som flexitarian kan man äta kött, fisk och fågel ibland.

Findus fiskprodukter är utmärkta proteinkällor. Kom ihåg att det rekommenderas att vi äter fisk 2-3 gånger i veckan så att vi får i oss tillräckligt med fet fisk för att få ett bra tillskott av omega 3. Bland våra favoriter återfinns våra MSC-märkta favoriter havets oxfilé - fina bitar av torskrygg, de snabblagade fina filéerna av torsk och inte minst våra ASC-märkta lax. Om du är flexitarian och inte gillar fisk bör du ta ett tillskott av omega 3.

Så länge du ser till att äta en stor mängd olika livsmedel, massor av grönsaker och tillräckligt med proteiner och kolhydrater bör du som flexitarian få i dig de näringsämnen din kropp behöver.

Titta gärna på vår receptsida för att få inspiration till flexitariska recept.